FAQ (veelgestelde vragen) Algemeen

Voor alles wat niet bij de overige hamsterfora thuishoort, zoals vragen over gedrag.

Moderator: I

Gesloten
biawa

FAQ (veelgestelde vragen) Algemeen

Bericht door biawa » 07 jan 2004, 21:44

In deze FAQ worden de volgende vragen beantwoord:
- Wat voor soorten hamsters bestaan er?
- Heb ik nou een Russische dwerghamster of een Campbelli?
- Kan ik meerdere hamsters in één kooi zetten?
- Maar mijn Syrische hamsters hebben het zo gezellig samen!
- Gaat het dan wel eens fout, twee hamsters bij elkaar?
- Waarom zitten in de winkel dan wel allemaal Syrische hamsters samen?
- Waar kan ik het beste mijn hamster kopen?
- Help, mijn hamster bijt!
- Kan ik mijn hamster los laten lopen?
- Wat kan ik als nestmateriaal gebruiken?
- Hoezo zijn hamsterwatten gevaarlijk?
- Mijn hamster slaapt de hele dag!
- Moet/mag ik mijn hamster wassen?

:!: Staat je vraag er niet bij? Vergeet ook niet om even in de FAQ's van de andere subfora te kijken. :!:

Wat voor soorten hamsters bestaan er?
Er zijn 5 verschillende soorten hamsters die als huisdier worden gehouden: de Syrische hamster en 4 soorten dwerghamsters. De Syrische hamster wordt soms ook wel "goudhamster" genoemd. De 4 soorten dwerghamsters zijn de volgende: de Russische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Chinese dwerghamster en de Roborovski. Voor meer informatie, kijk op http://www.dehamster.nl/soorten.html

Heb ik nou een Russische dwerghamster of een Campbelli?
Aangezien Russische en Campbelli dwerghamsters onderling gekruist kunnen worden, zul je als je je hamster uit de dierenwinkel hebt gehaald waarschijnlijk nooit helemaal zeker weten of je een "pure" Russische of Campbelli dwerghamster hebt. Voor meer informatie kijk op http://www.dehamster.nl/soorten.html

Kan ik meerdere hamsters in één kooi zetten?
Syrische hamsters en Chinese dwerghamsters zijn solitair, dit betekent dat je ze niet samen kan houden. Als ze jong zijn gaat het soms nog wel goed, maar op latere leeftijd zal het tot ruzie leiden.
In theorie kunnen de Russische dwerghamster en Campbelli's samen gehouden worden met soortgenoten, maar dat gaat vaker fout dan goed. Zeker bij het samen houden van Rusjes is de kans dat het goed blijft gaan zeer klein. Het is ook niet zielig om ze solitair te houden. Bij Campbelli's lijkt het iets beter te gaan. Als je meerdere Campbelli's bij elkaar wilt houden kan dit alleen met broertjes/zusjes uit hetzelfde nest die hun hele leven bij elkaar gezeten hebben. Het is dan wel nodig om een reservekooi achter de hand te houden voor het geval het fout gaat.
Roborovski's zijn niet solitair en kunnen dus meestal in groepjes worden gehouden. Het samenhouden van groepjes met alleen mannen lijkt echter moeilijker te gaan dan groepjes met alleen vrouwen. Het is wel wederom raadzaam om een reservekooi achter de hand te houden voor het geval het fout gaat. Hou er rekening mee dat je in het ergste geval alle hamsters alleen moet huisvesten.
Tot slot moet je verschillende soorten hamsters NOOIT bij elkaar zetten.

Maar mijn Syrische hamsters hebben het zo gezellig samen!
Het is een veel voorkomende misvatting dat het zielig is om Syrische hamsters alleen te houden. Het omgekeerde is eigenlijk waar. Je doet ze er geen plezier mee om ze bij elkaar te houden, want ze zijn solitair.
Syrische hamsters hebben het dus niet gezellig samen en samenwonen zal vaak leiden tot een (dodelijk) bloedbad.
Bij een expeditie in Syrië waren de twee dichtst bij elkaar gevonden bewoonde burchten 118 meter van elkaar vandaan. In de natuur kiezen ze er dus zelf voor om ver bij elkaar vandaan te blijven! Zie verder ook de resultaten van een experiment met meerdere Syrische hamster bij elkaar in een hok in een artikel van Dr. Marcel A.G. van der Heyden, onder het kopje "De Gattermann expedities", 6e alinea.

Gaat het dan wel eens fout, twee hamsters bij elkaar?
Nou en of! Zie bijvoorbeeld de volgende onderwerpen:
- Dom, dom, dom!!!
- Guppy is overleden
- Ruzie
- Kunnen 2 hamsters nooit samen?
- Me hamsters vechten!
- hamsters bij elkaar
- hoeveel Rusjes?
- Vechtende hamsters

Waarom zitten in de winkel dan wel allemaal Syrische hamsters samen?
Hamsters die in de dierenwinkel zitten zijn vaak nog erg jong en dan gaat het nog wel goed. Als ze ouder worden zullen ze echter geen prijs meer stellen op elkaars gezelschap en dan wordt het vechten.

Waar kan ik het beste mijn hamster kopen?
Er zijn grofweg 3 opties: de dierenwinkel, een fokker of een opvang.
De dierenwinkel is vaak geen goede keuze. Ervaring leert dat de kennis vaak gebrekkig is, je zou niet de eerste zijn die denkt een mannetje te hebben gekocht wat ineens een zwanger vrouwtje blijkt te zijn! Verder weet je in een dierenwinkel niet wat de achtergrond van de hamster is, het kan bijvoorbeeld dat hij van een slechte fokker komt (zie ook de volgende alinea over fokkers). Vaak zijn dieren in een dierenwinkel ook nog niet tam. Wil je toch graag een hamster uit de dierenwinkel halen zorg dat dat je zelf kunt sexen (de geslachten onderscheiden). Koop verder nooit een hamster uit een hele slechte winkel uit medelijden, de plek in de winkel zal gewoon weer opgevuld worden door een andere hamster en je ondersteunt hiermee de slechte praktijken!
Als je een hamster direct bij een fokker haalt kun je met je eigen ogen zien hoe het er aan toe gaat bij het fokken en de dieren zijn vaak al tam gemaakt. Voor adressen van fokkers zie de fokkerslijst op dehamster.nl. Een dier bij een fokker halen is, in tegenstelling tot wat mensen vaak denken, vaak zelfs goedkoper dan een dier uit de winkel. Helaas zijn er onder de fokkers ook "rotte appels" aan te merken, fokkers die op enorme schaal en onder slechte omstandigheden fokken. Ze laten hun vrouwelijke hamsters continu nestjes produceren, de dieren worden niet gesocialiseerd en de jongen te vroeg bij de moeder weggehaald. Ook zie je het wel eens dat zogenaamd "zeldzame" kleuren voor dik geld aangeboden worden, trap daar niet in! Wees dus ook als je een hamster direct van fokker haalt kritisch en gebruik je eigen ogen en verstand.
Tot slot is een hamster uit een opvang halen een optie. Er zitten meer hamsters zonder baasje dan je waarschijnlijk denkt! Sommige opvangcentra zijn aangeloten bij http://www.dierenasiels.com of http://www.baasjegezocht.nl, je kunt via die websites ook zoeken welke dieren er momenteel zitten. De volgende opvangcentra hebben een eigen website:
:arrow: Het Knagertje in Den Haag
:arrow: Knaagdierencentrum in Heiloo
:arrow: Knaag & Ko - Dierenbescherming Utrecht Amersfoort e.o.
:arrow: Hamsteropvang Lisse
:arrow: Dierenopvang Maxi Paxi in Den Bosch
:arrow: Konijnen, knaagdieren en vogel opvang Zeeland (Goes)
:arrow: Stichting vogel-egelopvangcentrum 't Hemelrijk in Groningen
:arrow: Stichting Klein Geluk in Zetten
:arrow: Het Knaaghof in Rijswijk

Bij een opvang is niet altijd volledige informatie over de dieren bekend omdat sommige dieren "gedumpt" zijn en er geen informatie bijzat, maar in veel gevallen zul je zeker een indicatie van de leeftijd kunnen krijgen. Opvangcentra vragen meestal een kleine bijdrage als je een dier komt halen, ze hebben het vanwege de medische kosten die ze moeten maken voor de dieren vaak niet breed.

Help, mijn hamster bijt!
Om een hamster tam te maken heb je veel geduld nodig. Verwacht niet dat hij van de ene op de andere dag tam is. Zorg dat je handen niet naar eten ruiken, een hamster kan zich vergissen! Voor meer informatie over tam maken, zie http://www.dehamster.nl/tam.html of gebruik de zoekfunctie van het forum.

Kan ik mijn hamster los laten lopen?
Ja, dat kan, mits je voldoende voorzorgsmaatregelen neemt. Voor meer informatie zie http://www.dehamster.nl/beweging.html

Wat kan ik als nestmateriaal gebruiken?
Gebruik in geval NOOIT hamsterwatten. Deze zijn gevaarlijk. Een goedkoop en geschikt nestmateriaal is bijvoorbeeld toiletpapier. Voor meer informatie over hamsterwatten en nestmaterialen kijk op http://www.dehamster.nl/watten.html Gebruik liever geen stro, de scherpe randjes kunnen de ogen van je hamster beschadingen.

Hoezo zijn hamsterwatten gevaarlijk?
Hamster kunnen verstrikt raken in de watten en ledematen verliezen. Hamster kunnen er in stikken. De watten kunnen een blokkade in de darmen veroorzaken waardoor de hamster sterft. Kortom, ondanks het feit dat het door verkopers en producenten aangeprezen wordt als veilig nestmateriaal is het dus verre van veilig! Voor meer informatie zie http://www.dehamster.nl/watten.html

Mijn hamster slaapt de hele dag!
Dat is niet zo gek, want hamsters zijn nachtdieren. Dwerghamsters komen soms ook nog wel overdag even hun nestje uit. Soms groeien hamsters er een beetje overheen als ze ouder worden, maar het zijn en blijven nachtdieren. Sommige mensen denken dat je met genoeg "oefening" een hamster wel kan veranderen in een dagdier, maar dit is onmogelijk. Zie dit onderwerp voor meer achtergrondinformatie.

Moet/mag ik mijn hamster wassen?
Absoluut niet! Ten eerste zijn hamsters heel nette diertjes die zichzelf schoonhouden en daar geen hulp bij nodig hebben. Ten tweede is het gevaarlijk om je hamster te wassen, zijn natuurlijke vetlaag kan aangetast worden (waardoor hij kouvat) of hij kan een verkoudheid of longontsteking oplopen. Ten derde doe je je hamster er geen plezier mee; hamsters komen van nature uit droge gebieden en zijn dus geen water gewend.
Mocht de vacht van je hamster er wat vettig/smoezelig uitzien, geef hem dan eens een zandbad. Vul daartoe een vogelbadje of een ruim voerbakje met ongeveer 0,5 tot 1 centimeter chinchillazand. Sommige hamsters zullen er in gaan rollen en dat is goed voor hun vacht. Andere hamsters zullen het echter als toilet gaan gebruiken. Geef nooit schelpenzand, daar zitten scherpe stukjes in.
Laatst gewijzigd door biawa op 28 aug 2009, 20:21, 46 keer totaal gewijzigd.biawa

Bericht door biawa » 01 mar 2004, 23:07

Mocht je suggesties hebben voor vragen die in de FAQ kunnen dan kun je één van de moderators een persoonlijk bericht (PM) sturen.

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten