De hamster meer bieden.

Wissel hier ervaringen uit over de woning van je hamster: o.a. kooisoorten en -merken, bodembedekking en inrichting.

Moderator: I

Plaats reactie
Mvs109
Berichten: 3
Lid geworden op: 22 mei 2017, 15:41
Hamsters: Tautje (Tauriël)

De hamster meer bieden.

Bericht door Mvs109 » 22 mei 2017, 17:30

Goedemiddag allemaal,

ik ben Marieke, een studente op kamers in Vlissingen die een beetje genoeg kreeg van de eenzaamheid en daarom (na beraad) het gezelschap zocht van een hamstertje. Sinds een klein maandje ben ik nu bevriend met Tautje, mijn eerste knaagdiervriendin (een rusje). Ik wil haar alleen meer bieden dan ik op het moment doe, maar ik kan daar wat advies voor gebruiken. Bij voorbaat excuses voor het lange bericht, maar zet de zaken liever bij elkaar.

De situatie:
- Studentenleven: twee kamers en de overloop tot mijn beschikking. Beide kamers op zuiden (vrijwel de hele dag de zon er op), oud huis, veel tocht, temperatuur is matig te regelen.
- Kooi: een ferplast mini duna (plastic bak, geen aansluiting voor buizen)
- Ervaring: geen.
- Nachtdieren: overdag staat Tautje bij mij in de "hoofdkamer" en voor ik ga slapen, zet ik haar op de kleine kamer neer, zodat ze naar hartenlust lawaai kan maken.

https://ibb.co/e44txa
https://ibb.co/emK43F

Vlissingen:
- reis nog twee zeemijl verder en je valt van de wereld.
- ik ben afhankelijk van het OV, mijn fiets of de geliefde benenwagen.
- twee dierenwinkels in de buurt, maar nauwelijks iets voor knaagdieren
- eten en bodembedekking haal ik in Eindhoven (ouderlijk huis en plaats waar ik Tautje heb gekocht)

Tautje:
- graaft graag (maar klimmogelijkheden heeft ze ook niet echt)
- zit graag beneden op het toilet zichzelf een beetje te poetsen of haar voorraad op te peuzelen.
- heeft inmiddels ontdekt dat je onder de houten brug ook holletjes kan maken

https://ibb.co/gcVNqv

Nu is het internet een mooie plek om dingen te weten te komen, maar aan de andere kant kan het ook vreselijk overweldigend zijn. Er waren een paar dingen waar ik tegenaan liep:

- plaats van de kooi: een kooi hoort doorgaans niet op de grond te staan, maar kan het in het geval van een plastic bak echt zoveel kwaad? Ik kan/wil geen deuren of ramen openzetten wanneer ik niet thuis ben (studentenhuis Vlissingen), maar de zomer komt er aan en ik vrees voor de temperaturen in de kamers wanneer ik er niet ben. Gordijnen dicht laten werkt maar tot een bepaald punt. Dus: kooi op de grond bij afwezigheid (school) op hete dagen of moet ik iets anders bedenken? Op de overloop tocht het.

- volle kooien: het viel me op bij de kooifoto's dat er veel kooien waren die toch redelijk vol stonden. Vinden hamsters dit werkelijk leuk of zijn het vooral de baasjes? Als kooien best vol mogen staan, wat zijn dan de dingen waar je een hamsters echt blij mee kan maken qua speelgoed?

- Andere kooi: ik ben aan het overwegen misschien een andere kooi te nemen. Deze vind ik toch een beetje aan de krappe kant en de mogelijkheden zijn matig. Probleem is dat zowel de ruimte als mijn budget beperkt zijn. Persoonlijk vind ik het plastic van veel kooien niet altijd even goed (ook die van Ferplast). Van dat harde soort dat vrij gemakkelijk breekt. Daarnaast zit Tautje lekker beschermd tegen de tocht in de kooi die ze nu heeft en zijn niet alle kooien even gebruiksvriendelijk. Wat mij op het volgende brengt:

- bewegen: ik wil Tautje de mogelijkheid geven om wat meer te kunnen klimmen, maar bovenal ook meer te laten graven. Een (grotere) traliekooi zou een oplossing kunnen wezen wat klim- en speelgoedopties betreft, maar ik vrees dus voor de tocht. Heb ook het vermoeden dat haar nageltjes zo nauwelijks slijten. Een hamsterren leek me een redelijke oplossing. Bodem eronder, wat speelgoed er in en ze kan lekker haar gang gaan (wanneer ik in de buurt ben).

Dus...wat denken jullie er van? En zijn er nog meer dingen waar ik als beginner op moet letten?Gebruikersavatar
xDenies
Berichten: 1637
Lid geworden op: 02 sep 2007, 11:07
Hamsters: 15
Locatie: Barendrecht.
Leeftijd: 24

Re: De hamster meer bieden.

Bericht door xDenies » 22 mei 2017, 19:00

Je moet je gedachten rondom klimmen aanpassen naar graven. Een Russische dwerghamster leeft niet in bomen, maar verder onder de grond :) En inderdaad. Je hebt nu een Mini Duna die is net 55x35. In mijn ervaring leven ze helemaal op bij een ruimte van 80cm of groter. Uiteraard met een bodembedekking van minimaal 15 tot 20cm.

Als iemand met 19 Russen kan ik je die tip in ieder geval mee geven :)
Het is overigens bewezen dat een hamster met meer graafmogelijkheden dus op een andere (betere) manier gaat bewegen en het loopwiel minder gebruikt.

Tevens is het huidige loopwiel wat in je kooi staat te klein. Je gebruikt nu de Silent Spinner small en je hebt minimaal de medium nodig.
Een kooi mag overigens vol staan als de oppervlakte van de kooi dit toe laat. Je zorgt dat de oppervlakte niet leeg lijkt waardoor de dwerghamster, een prooidier, zich veiliger voelt. Echter nodigt jouw kooi zich niet uit om vol te maken. Al is dat met éen extra huisje al gebeurd.

Kijk vooral eens op mijn website: http://www.HamsteryPureColour.nl of op de Facebook pagina Hamsterscaping voor nog meer tips en voorbeelden van huisvestingen! ;)
Hamstery Pure Colour, hobby fokkerij omgeving Rotterdam.
https://www.facebook.com/HamsteryPureColour.nl
http://hamsterypurecolour.nl/

Gebruikersavatar
melson
Berichten: 1346
Lid geworden op: 06 apr 2009, 03:09
Contacteer:

Re: De hamster meer bieden.

Bericht door melson » 22 mei 2017, 19:26

ik zou gewoon op marktplaats voor een oud aquarium of detolf (of een andere vitrinekast) gaan kijken.
Met veel zaagsel is de hamster ook beter geïsoleerd tegen warmte en/of kou. Door het glas maakt tocht ook niet uit.
In tralies klimmen is inderdaad. geen natuurlijke manier van klimmen, maar zoals Denies al schreef zijn hamsters bodembewoners en ze kunnen hoogte niet goed inschatten of laten zich vallen omdat ze niet gewoon naar beneden kunnen klimmen zoals bv. een eekhoorn. Voor klimmogelijkheden kun je zorgen door takken, wortels en kurken buizen aan te bieden. Het leuke is hierbij dat het ook gelijk natuurlijk eruit ziet.
(Als photobucket weer een keertje werkt, zal ik foto's plaatsen ... 8) )
is dat trouwens een knaagsteen? die zou ik er ook uithalen, die zijn meestal niet heel erg gezond.

edit: photobucket werkt weer...

hier zie je hoe je prima zaagsel kunt gebruiken en de kooi wel nog veilig inricht - gewoon met poten eronder ;)
Afbeelding Afbeelding

een inrichting die ruimte geeft om te graven en te klimmen:
Afbeelding

hamster in en op een kurken buis
Afbeelding Afbeelding
groetjes
Melanie

------------------------------------------------
http://mel-s-wereld.webnode.nl/
------------------------------------------------

Mvs109
Berichten: 3
Lid geworden op: 22 mei 2017, 15:41
Hamsters: Tautje (Tauriël)

Re: De hamster meer bieden.

Bericht door Mvs109 » 22 mei 2017, 19:58

Ik zeg het ook verkeerd. Met dat klimmen bedoelde ik inderdaad wat meer hoogteverschil in de bak zoals takken ed. Van hun inschattingsvermogen was ik al op de hoogte, maar het voordeel van een traliekooi leek me dat je op meer plaatsen iets kan bevestigen.

En natuurlijk is er in Zeeland geen fatsoenlijke 2de hands (geprijsde) bak te vinden. Een gebrilarium lijkt me ook wel praktisch in dit geval. En het absolute max dat ik kwijt kan is 80x50

Gebruikersavatar
xDenies
Berichten: 1637
Lid geworden op: 02 sep 2007, 11:07
Hamsters: 15
Locatie: Barendrecht.
Leeftijd: 24

Re: De hamster meer bieden.

Bericht door xDenies » 22 mei 2017, 21:45

80x50 = 4000cm2
55x35 = 1925cm2

Kijk eens wat een positief wereld van verschil!
En dat loopwiel ... vergeet die niet ;)

Zoals ik al zei ... kijk eens wat ik allemaal met Hamsterscaping voor elkaar krijg :D
Hamstery Pure Colour, hobby fokkerij omgeving Rotterdam.
https://www.facebook.com/HamsteryPureColour.nl
http://hamsterypurecolour.nl/

Mvs109
Berichten: 3
Lid geworden op: 22 mei 2017, 15:41
Hamsters: Tautje (Tauriël)

Re: De hamster meer bieden.

Bericht door Mvs109 » 22 mei 2017, 22:31

Ik zal eens goed gaan rondkijken. En dat wiel zal ik verbeteren.

runaa7
Berichten: 9
Lid geworden op: 26 nov 2017, 15:33
Hamsters: Miju

Re: De hamster meer bieden.

Bericht door runaa7 » 13 dec 2017, 20:26

Mvs109 schreef:
22 mei 2017, 17:30
Goedemiddag allemaal,

ik ben Marieke, een studente op kamers in Vlissingen die een beetje genoeg kreeg van de eenzaamheid en daarom (na beraad) het gezelschap zocht van een hamstertje. Sinds een klein maandje ben ik nu bevriend met Tautje, mijn eerste knaagdiervriendin (een rusje). Ik wil haar alleen meer bieden dan ik op het moment doe, maar ik kan daar wat advies voor gebruiken...

Hi @MvS109 ! Ik heb een geweldige en fijne kooi voor zowel de hamster als mezelf: de Karat 60. Diep genoeg voor voldoende bodembedekking om holletjes/gangetjes in te maken door Miju zelf en door de verdiepingen is er meer plek om rond te lopen en wat spulletjes kwijt te kunnen.

Ik denk dat het allerbeste voor een hamster (of elk diertje) is om te kijken naar de natuur. Ik heb daarom ook de kooi liever niet zo vol staan (wel genoeg beschutte plekjes nodig!), volgens mij kan dat juist een beetje ruimte-beperkend voelen voor zo'n beestje die van nature lekker de ruimte heeft en meer dan 15 cm kan lopen voordat het weer tegen een object stuit. Ik heb een rad, huisje, voerbakje, pluchen ding, twee steentjes en drinkflesje erin staan, meer niet. De bodembedekking (van katoenzaden) onderin heb ik met hooi vermengd en er ook wat hoogteverschillen in gemaakt en er ligt een wilgentak om aan te knagen. Verder laat ik sinds kort een plankje vanuit het kooitje naar de grond lopen als ik thuis ben, dan kan Miju zelf bepalen of ze uit de kooi wil en op avontuur wil gaan in mijn kamer! Dat vindt ze echt HEERLIJK en ze rent ook urenlang rond kris kras door mijn kamer. Ze laat het radje nu ook altijd staan, wat voor mij ook wel fijn is omdat het veel herrie gaf (heb nog geen mooie silent spinner gevonden).

Ik heb hiervoor wel gekeken dat ze niet achtere of onder te moeilijke plekjes kan en dat er nergens gaten bij de deuren of in de muren zitten waardoor ze mijn kamer uit kan. Het scheelt dat hamstes (de mijne in ieder geval) zich niet door hele nauwe ruimtes wilt wurmen, zoals muizen wel kunnen. Misschien kan je van 1 van je kamers ook zo'n ruimte maken?

En als het even niet handig is als Miju vrij rondloopt dan kan ze in een grote doos waar ik een lekker zacht dekentje en een handdoek en toiletrol en lekkers in heb liggen. In dat dekentje gaat ze ook "graven"/plukken/woelen.
Laatst gewijzigd door runaa7 op 14 dec 2017, 00:30, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
melson
Berichten: 1346
Lid geworden op: 06 apr 2009, 03:09
Contacteer:

Re: De hamster meer bieden.

Bericht door melson » 13 dec 2017, 23:26

De Karat 60 is wel een beetje klein, maar hebben ze ook in grotere afmetingen (als je dat geld wilt besteden....)
groetjes
Melanie

------------------------------------------------
http://mel-s-wereld.webnode.nl/
------------------------------------------------

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten