Wat is normaal in een hamsterhuis?

Wissel hier ervaringen uit over de woning van je hamster: o.a. kooisoorten en -merken, bodembedekking en inrichting.

Moderator: I

Plaats reactie
Novarobbi
Berichten: 8
Lid geworden op: 14 jan 2019, 12:27
Hamsters: Zwieber

Wat is normaal in een hamsterhuis?

Bericht door Novarobbi » 16 jan 2019, 16:04

Hallo,

Wij zijn nieuw op het forum en zijn ook net begonnen met het houden van een hamster. We hebben een Syr en ze heet Zwieber :-) Voor haar hebben we een Ferplast Karat 100 aangeschaft die lekker ruim is en drie etages heeft.

Omdat we geen leuke huisjes konden vinden, zijn we over de grens gaan kijken en kwamen we bij Rodipet uit in Duitsland. Daar zagen we een keramiek huis met deksel in Terracotta kleur. https://www.rodipet.de/shop/haeuser/rodipet-easyclean/. Hier hebben we er twee van aangeschaft samen met een dichte buis en nog de optionele pot met ingang. We dachten dat ze zo een natuurervaring zou hebben dat ze onder de grond zit met meerdere kamers, wel zo leuk (ze vind het ook erg fijn). De potten en buis zijn helemaal ondergedekt in de Joris bedding zodat je alleen de ingang er bovenuit ziet steken en de twee deksels van de huisjes.

Deze huisjes en buis hebben we alle drie aan elkaar gekoppeld zodat de hamster twee 'huisjes' heeft (met afneembaar dak), een koppelbuis om alles aan elkaar te koppelen en als laatste een soort pot met een gat er in, en dat is de ingang. Nu is het zo dat we al een beetje nestmateriaal in de huisjes hadden gedaan zodat het wat makkelijker voor haar is want de huisjes zijn best groot.

De volgende ochtend zagen we bij de ingang een grote hoop bodembedekking en nestmateriaal liggen dat ze uit 1 huisje heeft gehaald, namelijk het huisje waar ze niet slaapt. Dit huisje staat nu op het glas en echt alle bodembedekking heeft ze er uit gehaald. Wij dachten dat ze in 1 huisje zou gaan slapen en hoopte dat ze in het andere huisje haar behoefte zou doen. Maar dat huisje is nu helemaal leeg........

Omdat we eerst zijn gestart met 1 huisje en de ervaring hebben dat ze daar slaapt, haar eten hamstert en haar behoefte doet in hetzelfde huis want in de bak doet ze het nergens anders. Daarop zijn we een tweede huis gaan bestellen, in de hoop dat ze daar dus haar behoefte zou doen en in het andere huis zou slapen, maar het huisje voor haar behoefte gooit ze gewoon helemaal leeg.

Weten jullie waarom ze dus 1 huisje (of kamer) helemaal leeg heeft gehaald?

PS
We hebben nu als poef in het lege huis een wc'tje geplaatst met de hoop dat ze die wel gaat gebruiken. Even afwachten dus.Gebruikersavatar
melson
Berichten: 1816
Lid geworden op: 06 apr 2009, 03:09

Re: Wat is normaal in een hamsterhuis?

Bericht door melson » 16 jan 2019, 19:44

Hamsters hebben helaas soms hun eigen planning, daar kun je niets aan doen. Als hij echt op zijn voer plast zal ik het wel regelmatig eruit halen zodat het niet gaat schimmelen. Dat hij in zijn voer poept maakt niet uit en is normaal.
Misschien gebruikt hij het tweede huis over een tijdje wel. Dan zal hij het ook weer gaan inrichten. Waarom je hamster het leeg heeft gehaald kan ik je niet vertellen. Wat heeft de hamster met het nestmateriaal gedaan? Had hij het ergens anders nodig? Misschien proberen om hem anders gewoon nog meer nestmateriaal aan te bieden en kijken of hij het naar het lege huisje brengt.
groetjes
Melanie

------------------------------------------------
http://mel-s-wereld.webnode.nl/
------------------------------------------------

Novarobbi
Berichten: 8
Lid geworden op: 14 jan 2019, 12:27
Hamsters: Zwieber

Re: Wat is normaal in een hamsterhuis?

Bericht door Novarobbi » 16 jan 2019, 20:25

Dank je wel voor je antwoord. Ze heeft hetgeen wat in het tweede huisje lag, door de buis, aan het eind van de gang naar buiten geduwd, maar net zoveel dat er een flinke hoop is ontstaan bij de ingang/uitgang van haar verblijf.

Het is een mix geworden van Back to Nature, Joris cotton en carefresh. Je ziet nu dus een hele hoop liggen waar ze doorheen moet om naar binnen en buiten te gaan. In haar slaap gedeelte ligt gewoon hetzelfde wat ze dus niet wil in de andere kamer. Daar laat ze het wel liggen.

We halen om de paar dagen haar huisje leeg en maken de boel schoon. Het bovenlaagje stoppen we daarna weer terug samen met vers nest materiaal. Ze heeft ook kapok wat ze van boven (tweede verdieping) naar beneden haalt in haar nestje. Superleuk om te zien. Het voer krijgt dus geen kans om te gaan schimmelen.

Novarobbi
Berichten: 8
Lid geworden op: 14 jan 2019, 12:27
Hamsters: Zwieber

Re: Wat is normaal in een hamsterhuis?

Bericht door Novarobbi » 17 jan 2019, 09:15

*Update*
Gisteren hadden we in de leeg gehaalde kamer een bakje gezet met speciale korreltjes wat ze als wc kan gebruiken. Om de randjes heen hebben we nog wat katoen (Joris) gedaan zodat het bakje niet kon schuiven (uit veiligheid dachten we). Wat blijkt nu de volgende ochtend? Bakje is leeg gehaald, weg korrels, maar ook het katoen wat om het bakje zak tegen het schuiven heeft ze weggehaald........

Maar........ze heeft nu wel in het lege bakje geplast........dat is dan alweer een hele vooruitgang want normaal plaste ze in haar slaapgedeelte. Zo kunnen we dus wel beter haar plasjes verwijderen en zal er minder een urinelucht hangen in haar kamers.

Waar ze nu de korrels heeft gelaten is onduidelijk, maar wij denken in de buis maar dat zoeken we vanavond even uit als ze weer wakker is. We zijn benieuwd!

Gebruikersavatar
Mirkku
Berichten: 6638
Lid geworden op: 16 nov 2011, 20:46
Locatie: Amersfoort
Leeftijd: 28

Re: Wat is normaal in een hamsterhuis?

Bericht door Mirkku » 17 jan 2019, 13:56

Niet te moeilijk doen, hamster doet echt wel waar ie zin in heeft.
https://www.facebook.com/pages/Hamstery ... 6615353050

Liefs van Mirjam, de 4 gekko's en van miljoenpoten, kevers en vissen.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten