Forumregels

Wissel hier ervaringen uit over de woning van je hamster: o.a. kooisoorten en -merken, bodembedekking en inrichting.

Moderator: I

Gesloten
I
Moderator
Berichten: 8581
Lid geworden op: 16 dec 2005, 10:47
Hamsters: Nina en Molly
Leeftijd: 37

Forumregels

Bericht door I » 21 feb 2011, 13:19

Hieronder vind je de regels die gelden op dit forum. Als je een nieuw lid bent, dan is het handig om onderstaande regels eens goed door te lezen. Voor leden die al langer actief zijn, is dit natuurlijk een handig naslagtopic, om nog eens te kijken hoe het ook alweer precies zat met de regels.

1. Een nieuw onderwerp beginnen:
Voordat je een nieuw onderwerp aanmaakt is het verstandig om eerst eens te kijken of het antwoord op je vraag al niet ergens staat. Het forum heeft daar twee handige hulpmiddelen voor:
1. Ieder subforum heeft een FAQ (veelgestelde vragen) vol informatie. Daar zijn veel antwoorden te vinden.
2. Er is een handige zoekfunctie waar je uitgebreid en snel mee kan zoeken. De zoekfunctie staat rechts bovenin het scherm. Heb je bijvoorbeeld een hamster die bijt, zoek dan eens op ‘bijten’ of ‘tam maken’. Je zult dan al vrij veel topics vinden waar handige tips of antwoorden instaan.

Kan je het antwoord op je vraag nog nergens vinden? Dan staat het je natuurlijk vrij om zelf een topic aan te maken! Onderstaande regels zijn van toepassing bij het openen van een nieuw onderwerp:

- Gebruik een duidelijke titel voor je onderwerp. Dus geen titel als: ‘Vraagje’ of ‘Ik weet het niet meer’. Zorg dat je in de titel voor de anderen duidelijk maakt waar je een vraag over stelt of een opmerking over plaatst, bijvoorbeeld: 'Is deze kooi geschikt voor mijn hamster?' of 'Gebruik geen hamsterwatten!'

- Om goed advies te krijgen, is het het beste om zoveel mogelijk informatie te geven. Om wat voor soort hamster gaat het, hoe oud is hij/zij, wat is er precies aan de hand en wat heb je zelf al geprobeerd om het probleem te verhelpen?

- Als er iets aan de hand is met je hamster, is het begrijpelijk dat je zo snel mogelijk antwoord wilt hebben. Het is echter niet toegestaan om je topictitel in hoofdletters te schrijven, heel veel uitroeptekens te gebruiken of paniekerige titels als ‘Help me alsjeblieft!!’ neer te zetten. Een duidelijke titel volstaat, dit is een druk bezocht forum, dus je zult meestal vrij snel antwoord krijgen. Een beetje geduld is een schone zaak!

- Het is niet toegestaan om een topic te openen met het verzoek om te stemmen op iets en om deze stemmen te werven via het forum. Let wel: het gaat hier om commerciële websites, waarbij de topicstarter kans maakt om iets te winnen. Dit kan een voedselpakketje zijn voor huisdieren, maar ook een nieuwe laptop, een reis naar Costa Rica of kaartjes voor een concert.

2. Dezelfde vragen:
Als iemand meerdere onderwerpen opent en daarin steeds dezelfde vraag stelt, dan wordt het dubbele onderwerp gesloten. Ook als je al een topic hebt met een vraag en je opent een nieuw topic met een update of een vraag die samenhangt met de eerste, wordt het topic gesloten. Eén topic is voldoende en bovendien veel overzichtelijker. Het is daarnaast ook niet de bedoeling om je vraag te stellen in het topic van iemand anders, ook al lijkt je vraag er sprekend op. Ook in dit geval is een nieuw topic overzichtelijker en bovendien vriendelijker: je kaapt dan niet het topic van iemand anders.

3. Schelden en persoonlijke aanvallen:
Heel simpel, deze zijn natuurlijk niet toegestaan. Discussies zijn van harte welkom, maar je mag het niet op de persoon spelen. Mocht het onvriendelijk worden, houd dan in je achterhoofd dat je alleen kunt adviseren, je kunt mensen niet dwingen en ze jouw mening opleggen.

4. Taalgebruik:

- Geen MSN/chat taal

- Geen populaire afkortingen. Een aantal voorbeelden: geen ‘f f’, maar ‘even’; geen ‘w 8’, maar ‘wacht’; geen ‘cker’, maar ‘zeker’; geen ‘hamstuh’, maar ‘hamster’.

- Gebruik leestekens. Een zin begint met een hoofdletter, eindigt met een punt en eventueel komma's waar nodig.

- Schrijf geen berichten in ALLEEN MAAR HOOFDLETTERS. Dat staat erg schreeuwerig en wordt niet op prijs gesteld.

- Gebruik zo min mogelijk kleurtjes in je bericht, gebruik de standaard lettergrootte en plaats geen hele rijen smileys. Dat komt de leesbaarheid van het bericht ten goede en op deze manier wordt je vraag ook serieuzer genomen.

- Quoten is heel handig om aan te geven tegen wie je praat en waar je op reageert. Het is echter niet de bedoeling om foto's of ontzettende lange lappen tekst te quoten. Dat zorgt ervoor dat het topic heel onoverzichtelijk wordt.

5. Inhoudelijk:
Plaats geen berichten die alleen bestaan uit smileys, of met enkel uitroepen als ‘haha’ of ‘oh’. Probeer met je berichten iets toe te voegen aan de discussie. Het heeft geen zin als zes mensen hetzelfde zeggen, dus als je precies hetzelfde wilt zeggen als je vier voorgangers, dan kan je het misschien beter laten. Het is daarnaast prettig als je zoveel mogelijk je antwoord motiveert. Dus niet alleen zeggen ‘twee hamsters in één kooi kan niet’, maar ook duidelijk uitleggen waarom dat niet kan.

6. Polls:
Alleen polls die direct iets met het onderwerp te maken hebben, worden toegestaan. Andere polls worden verwijderd.

7. Oude onderwerpen:
Het is niet toegestaan om in hele oude onderwerpen te reageren. De grens ligt bij twee maanden, als een topic ouder is, dan is het niet de bedoeling om het omhoog te schoppen. Er is wel een uitzondering: het is wel toegestaan als de onderwerpstarter bijvoorbeeld laat weten hoe het is afgelopen of als je inhoudelijk iets belangrijks/nieuws toe te voegen hebt.

8. Offtopic berichten:
Offtopic berichten worden verwijderd of het onderwerp wordt gesplitst. Probeer de moderators werk te besparen en voer offtopic gesprekken via PM (Persoonlijke Berichten) of via programma's als MSN-Messenger.

9. Crossposting:
Het is niet toegestaan om in meerdere topics tegelijk over hetzelfde specifieke onderwerp te praten. Bijvoorbeeld: een reactie plaatsen in een topic en daarna in Wist-je-dat nog eens eenzelfde soort reactie neerzetten. Of een ruzie of discussie uit Fokken & Voortplanting voortzetten in het Afreageertopic (zelfs als je geen namen noemt). Of een foto van je kooi plaatsen in drie verschillende huisvestingtopics. Dat soort berichten zullen verwijderd worden.

10. Links:
In een bericht linken naar je eigen site is niet toegestaan, behalve in het ‘Sites van forumleden’-topic. Je kunt je site wel in je onderschrift en/of in je profiel zetten. Linken in een bericht mag verder alleen als de link echt iets toevoegt aan het onderwerp, bijvoorbeeld een wetenschappelijk artikel over een bepaalde ziekte.
Ook PM's (Persoonlijke Berichten) sturen met links en/of reclame is niet toegestaan!

11. Omhoog halen eigen onderwerp:
Het is niet toegestaan om binnen 48 uur op jezelf te reageren en zo je eigen onderwerp ‘omhoog te halen’ (het zogenaamde schoppen). Als er niemand gereageerd heeft kun je er in het algemeen vanuit gaan dat niemand het weet. Heeft er wel iemand anders gereageerd, dan staat het je vrij om zelf ook te reageren, behalve in Vraag en Aanbod. Zie daarvoor de aanvullende regels van V&A.

12. De wijzigknop:
Als je binnen 48 uur nog iets wilt toevoegen aan je bericht, als je vergeten bent iets te zeggen of je wilt nog iets in je geplaatste bericht aanpassen, kan dat door rechtsboven van het bericht op de ‘wijzig’ te klikken. Dit geldt ook voor het reageren op meerdere personen: gebruik de wijzigknop zodat er niet meerdere berichten van jezelf achter elkaar staan. Zie ook dit topic met een uitgebreide uitleg over de wijzigknop.

13. Foto's:
Een foto mag maximaal 640 pixels breed zijn. Als je foto groter dan 640 x 640 pixels is, is het de bedoeling dat jezelf een link naar de foto plaatst, in plaats van de foto zelf. Het verkleinen van foto’s is natuurlijk ook een optie. Zie dit topic voor de uitgebreide regels over foto's en in dit topic staan handige tips over verkleinen en plaatsen van foto's.

14. Slotjes:
Het is mogelijk om een topic 'op slot te doen', dat betekent dat er niemand meer kan reageren. Op dit forum worden alleen bij wijze van uitzondering slotjes geplaatst. Hierbij kun je denken aan een discussie die uit de hand loopt, of bijvoorbeeld een gezondheidstopic van een hamstertje dat is overleden. Ook bij de Regenboogbrug is het mogelijk om een topic op slot te laten zetten.
Er worden géén slotjes gezet als je vraag is beantwoord! Ook het weg-editten van je bericht of de naam van het onderwerp veranderen in 'slotje' wordt niet op prijs gesteld. We vinden het namelijk erg belangrijk dat ook andere forumleden nog genoeg informatie kunnen vinden. Alleen in Vraag & Aanbod worden regelmatig slotjes geplaatst als de aangeboden waar is verkocht. Zie ook kopje 6 van de Extra Regels van Vraag & Aanbod.

Zie een bericht dat in strijd is met de regels? In de rechterbovenhoek van dat bericht kun je op het uitroepteken drukken, dat is de rapportageknop. Dan kan je aangeven wat er niet oké is. Zodra je dit doet, komt er bij de moderators een rapportage binnen van dit bericht en zullen we zo snel nodig actie ondernemen, indien nodig.
Het is NIET de bedoeling om er in het onderwerp zelf iets van te zeggen: rapporteren in plaats van reageren!

Tot slot kun in het geval van onduidelijkheid wat betreft de regels of als je het niet eens bent met een slotje altijd één van de moderators (morgantcm, Romy D, I of Nieske) een Persoonlijk Bericht (PM) of e-mail sturen.

Deze Forumregels zijn aangepast, aangevuld en geordend door Moderator I


Niet iedereen kan een held zijn, er moeten ook mensen gered

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 15 gasten