Grootste nachtmerrie... oorzaak gevonden, zie p4!

Voor alle vragen, problemen en ervaringen m.b.t. fokken & voortplanting

Moderator: I

Gabriëlle
Berichten: 3620
Lid geworden op: 28 feb 2004, 23:29
Locatie: Purmerend
Leeftijd: 37
Contacteer:

Re: Grootste nachtmerrie...

Bericht door Gabriëlle »

Ik heb me laten vertellen dat het helemaal niet abnormaal is als een bacterie meerdere soorten hamsters treft, dus ik zou niet weten waarom het dan een heel speciaal extra sterk super iets moet zijn.
Dat op zich is waar, maar daarbij is het wel abnormaal dat deze allemaal in 1 nacht overlijden, geen enkele zieke maar nog levende hamster is overgebleven en een fatsoenlijke sectie eigenlijk niet meer mogelijk is vanwege de staat van de dieren. Dat is wel abnormaal, en als het dan een bacterie is geweest, moet deze behoorlijk krachtig zijn geweest om op het oog gezonde en ook deels jonge dieren uit verschillende lijnen en van verschillende soorten gelijktijdig om zeep te krijgen in zo'n tempo.

Ik zie het probleem ook niet om hier het hele verhaal neer te zetten, en als je iets te moeilijk vind om te beschrijven dan zet je dat er gewoon bij, maar aan het verhaal vertellen heb jijzelf ook wat want wat de ene een onbelangrijk detail vind is voor de ander een aanwijzing, de patholoog en zijn collega's zullen zeker goed hun werk doen, dat geloof ik wel, maar niemand weet alles. Als je het verhaal op het forum zet kan iedereen meewerken aan het uitvinden wat er aan de hand is, want wat ik in de jaren dat ik op dit hamsterforum kom wel geleerd heb is dat wij als hamsterforum met z'n alle héél veel kennis in huis hebben, sommige vanwege hun studie of hun werk sommige vanuit de praktijk en dat samen werkt behoorlijk krachtig. Ik zou de patholoog ook de link naar dit topic geven wie weet komen we met z'n alle wel een stuk verder. Je hebt niets te verbergen waarom dan zo geheimzinnig lopen te doen?


Gebruikersavatar
Nona
Berichten: 3960
Lid geworden op: 09 sep 2011, 00:45
Hamsters: 2 syrtjes & 1 rusje
Locatie: Tilburg
Leeftijd: 28

Re: Grootste nachtmerrie...

Bericht door Nona »

Ik vind niet dat ik ergens geheimzinnig over doe? Ik heb in die hele lange post waar je nu maar 1 zin uit quote ook alweer een flink aantal vragen beantwoord en ik leg zoveel mogelijk uit. En als iemand een nieuw idee heeft dan hoor ik dat natuurlijk graag. Ik speel dat ook zeker door. Via een buitenlands forum waar ik al jaren een paar goede vrienden heb had ik hier ook kort iets over gepost en daar noemde ook iemand iets nieuws wat ik meteen nagevraagd heb etc. Voor nu is er in ieder geval een kweek, ik hoop dat die duidelijkheid geeft en dat ik dan hier ook meer zekerheid kan geven. Ik snap echt wel dat iedereen hier enorm van schrikt, hoe denk je dat ik mezelf voel? Probeer je eens voor te stellen dat je 9 dode dieren vind die nog geen 24 uur daarvoor allemaal nog volledig in orde waren... Bizar. Ik begrijp het zelf nog steeds amper, dus ik hoop ook zeker dat de oorzaak snel gevonden wordt en ik waardeer het ook zeker dat men meedenkt. Zoveel dieren in 1 klap weg is gewoon niet te bevatten, zelfs niet als er wel een oorzaak gevonden is en het voor die oorzaak misschien wel logisch is dat het zo verloopt, het is gewoon zó onwerkelijk... :'(
Gebruikersavatar
Sylvia.
Berichten: 4383
Lid geworden op: 08 aug 2011, 20:43
Hamsters: Kody

Re: Grootste nachtmerrie...

Bericht door Sylvia. »

@Romy:
Nee, ik bedoel Chantal, Haags Hopje.
Ik let eerlijk gezegd helemaal niet op Syrennestjes en ben daardoor niet goed op de hoogte van jullie aller samenwerking, behalve dat mijn oog wel eens op een bepaald topic valt, waar jullie elkaars namen noemen.

Ik ben net als Gabrielle van mening dat dit een 'abnormale situatie is'. En dan bedoel ik 'abnormaal' in de zin van extreem en afwijkend, iets wat normaliter niet voorkomt. En nee, het is niet de bedoeling dat iedereen gelijk in paniek raakt, maar ik vind wel dat er in een situatie als deze, waar een fokker de thuisbasis van het gezondheidsprobleem is, voor de zekerheid alle informatie naast elkaar gelegd moet worden, om zodoende inzicht te krijgen of bepaalde overlijdens van hamsters die met elkaar in aanraking zijn geweest (hetzij zelf of via hun baasjes) met elkaar samen kunnen hangen. Wat mij betreft hoeft dit niet in een 'openbaar topic', maar kunnen jullie dat ook zelf doen. Maar ik vind dat ook baasjes van recent verhuisde hamsters (geen idee of hier sprake van is...) op de hoogte moeten worden gebracht en geadviseerd moeten worden om al hun hamsters in de gaten te houden.

Wat wel pleit om alle informatie in een 'openbaar topic' te plaatsen, is zoals Gabrielle hierboven ook al zegt, we met zijn allen inderdaad heel veel kennis en informatie bij elkaar kunnen krijgen. Deze keer heeft het Nona getroffen, een volgende keer (die er hopelijk niet komt natuurlijk) kan het net zo goed een andere fokker treffen. Het gaat derhalve helemaal niet om een 'schuldvraag' of wat dan ook, het gaat er juist om dat we elkaar in een moeilijk situatie als deze helpen. We zijn niet voor niets lid van een forum geworden. Dat is om alle leuke dingen met elkaar te delen, maar ook om elkaar in moeilijke tijden bij te staan. En dan heb ik het nog niet eens over het verlies aan hamsters, niet alleen emotioneel gezien, maar ook waar het belangrijke fokdieren betreft. Het is voor jullie al moeilijk genoeg om aan goede fokdieren te komen, denk ik, en elk overlijden is gewoon een groot verlies.

Nona, ik kan me goed voorstellen dat dit je allemaal even te veel wordt. Neem gewoon even de rust die je nodig hebt en plaats gewoon een bericht als je weer informatie hebt die je wilt delen. Of als je hier in het topic een vraag krijgt die je wilt beantwoorden.
Fok met liefde en verstand
Rust zacht, mijn liefste Hendrikje, Jozefje, Gijsje, Basje, Bubba, Remy, Timmy, Russell, Finn en Sahbi
Gebruikersavatar
Knorretje
Dierenarts
Berichten: 10627
Lid geworden op: 20 feb 2005, 16:03
Locatie: Driebergen
Leeftijd: 39
Contacteer:

Re: Grootste nachtmerrie...

Bericht door Knorretje »

Hm, ik snap heel goed de bezorgdheid, de vragen en de drang om zoveel mogelijk te willen weten, want het is inderdaad een enge situatie. Maar eerlijk gezegd denk ik dat Nona al ruim voldoende informatie gegeven heeft, voor dít moment in ieder geval. Als ik haar was, had ik denk ik zelfs nog mínder info gegeven, niet meer. De onderzoekenzijn nog aan de gang, en tot die tijd is er niets wat anderen (of Nona zelf) kunnen doen om te voorkomen dat dit hun ook overkomt. En belangrijker: zolang het onderzoek nog bezig is, is alles wat de patholoog zegt voorlopig, en kun je daar dus nog niet meteen harde conclusies aan verbinden. Als patholoog zou ik dan ook helemaal niet blij zijn als al die info meteen al algemeen gedeeld wordt. Niemand heeft daar wat aan, want a) er is nog geen duidelijkheid, alles is nog voorlopig en er zijn nog geen definitieve uitslagen, b) Nona is geen patholoog of dierenarts of iets in die richting, en kan dus onmogelijk alle details van waarom iets wel of niet waarschijnlijk is goed in haar hoofd hebben en juist doorgeven, zeker niet zolang er nog geen sectieverslag is en c) de lezers hier zijn ook geen patholoog of dierenarts en missen de kennis om de voorlopige uitkomsten goed te interpreteren. Juist om die reden krijg je bijvoorbeeld in Utrecht niet eens tussentijdse berichten. Dat Nona die nu wel krijgt omdat ze goed contact heeft met die patholoog is prima, maar betekent niet dat er allemaal voorlopige uitslagen al openbaar moeten worden gemaakt voor er echt duidelijkheid en zekerheid is. Dat leidt alleen maar tot misverstanden, misinterpretaties en onnodig veel paniek.

Ik zou in Nona's situatie dus denk ik puur hebben verteld wat er is gebeurd, dat er onderzoek wordt gedaan door een goede patholoog, en dat we dat moeten afwachten. Als die uitslagen er zijn, is natuurlijk openheid ontettend belangrijk, maar ik twijfel er niet aan dat Nona dan ook alles zal doorgeven. En dan hebben jullie er ook wel iets aan, omdat het dan zekere uitslagen zijn, waarbij je indien mogelijk dus ook maatregelen kan treffen ter voorkoming. En er is dan toelichting en uitleg van de patholoog daarbij.

Ik ben het helemaal met jullie eens dat forummers hier samen aardig wat kennis in huis hebben, maar dit is gewoon heel gespecialiseerde kennis en interpretatie, die we hier niet zomaar in huis hebben. En ja, ik zeg daarbij we, want ook al ben ik zelf dierenarts, met echt veel kennis over hamsters uit mijn ervaring, studie en alle info die ik zelf heb verzameld, ook mijn kennis op dit gebied haalt het in de verste verte niet bij die van deze patholoog (ja, ik ken hem en weet dat hij gewoon een van de allerbesten is in zijn vak, zeker voor bijzondere dieren). Pathologie is een vak apart, waarvoor je niet voor niets nog een aantal jaren moet specialiseren na je dierenartsopleiding. En deze patholog is dan daarbinnen ook nog eens gespecialiseerd in de bijzondere dieren. Als hij op basis van het sectiebeeld aangeeft dat gif geen optie is, neem dan van mij aan dat het dat inderdaad niet is. Hij weet daar echt vele malen meer van dan wij allemaal bij elkaar. En hoewel ik de panie best snap, denk ik eerlijk gezegd dat je best genoegen kan nemen met een "dat vond de patholoog op basis van het sectiebeeld niet passend". Wat zou het toevoegen als dat exacte sectiebeeld werd beschreven hier? Jullie zijn ook geen patholoog, en kunnen echt niet op basis van een niet gezien en alleen omschreven sectiebeeld een betere conclusie hierover trekken dan een gespecialiseerde patholoog die het beeld met zijn eigen ogen heeft gezien.

Meedenken is natuurlijk prima, en ik neem aan dat Nona die suggesties op haar beurt aan de patholoog voorlegt. Dan kan hij aangeven of hij daar al naar heeft gekeken en op basis waarvan hij iets wel/niet waarschijnlijk acht. Maar ik denk dat iedereen, hoe lastig ook, nu beter gewoon even kan afwachten tot er meer duidelijkheid is. Aan de voorlopige opmerkingen van de patholoog tegen Nona heeft niemand iets, die geven nog geen duidelijkheid en nog geen uitslag, en we missen de kennis om die goed te interpreteren. Er wordt nog druk aan het onderzoek gewerkt, en tegen de tijd dat die af is, en Nona een sectiverslag heeft gehad, en de patholoog hierover uitgebreid heeft gesproken, twijfel ik er niet aan dat ze alle duidelijkheid zal geven. En op dat moment ben ik het ook met jullie eens dat dat haar plicht is als fokster. Dan heb je hopelijk ook duidelijkheid over wat het wél is geweest, en zit je dus ook niet meer met een "leg maar eens uit waaromhet dit of dat níet kan zijn".
The person who says it cannot be done...
Should not interrupt the person doing it.


Groetjes van Mir en alle hamsjes in hamstery Jade
Kijk ook eens op mijn fotografie pagina, voor natuurfotografie en dierenportretten
Gebruikersavatar
Nona
Berichten: 3960
Lid geworden op: 09 sep 2011, 00:45
Hamsters: 2 syrtjes & 1 rusje
Locatie: Tilburg
Leeftijd: 28

Re: Grootste nachtmerrie...

Bericht door Nona »

Dankjewel Sylvia voor die laatste zinnen, dat vind ik lief, en Mir voor de extra uitleg. Het was ook mijn bedoeling niet dat er hier zo diep op werd ingegaan in dit topic. Maar eigenlijk waren zowel de patholoog als ik bang dat er zonder nieuwe overleden dieren geen oorzaak gevonden kon worden en zoals ik al eerder zei vind ik wel dat mensen het moeten weten, ook als daarbij de oorzaak niet gevonden is. Ik was erg verbaasd dat er nu toch een idee is en daarvoor een kweek is gemaakt, dus ik wacht dat in spanning af en in de tussentijd houd ik hier thuis alle dieren heel goed in de gaten. Zodra er iets zinnigs te melden is zal ik dat doen.
Gabriëlle
Berichten: 3620
Lid geworden op: 28 feb 2004, 23:29
Locatie: Purmerend
Leeftijd: 37
Contacteer:

Re: Grootste nachtmerrie...

Bericht door Gabriëlle »

Knorretje schreef:Hm, ik snap heel goed de bezorgdheid, de vragen en de drang om zoveel mogelijk te willen weten, want het is inderdaad een enge situatie. Maar eerlijk gezegd denk ik dat Nona al ruim voldoende informatie gegeven heeft, voor dít moment in ieder geval. Als ik haar was, had ik denk ik zelfs nog mínder info gegeven, niet meer. Dit ben ik dus met je eens, ik had het bij feiten gehouden en verteld wat zij zelf had gezien, dus dan en dan hamsters gecontroleerd en niets aan de hand en hoeveel tijd er tussen zat dat ze de hamsters overleden vond, en desnoods een kleine omschrijving wat ze aantrof eventueel dat uitdiepen naar dingen die haar ervoor zijn opgevallen nu je achteraf terug denkt.

De onderzoekenzijn nog aan de gang, en tot die tijd is er niets wat anderen (of Nona zelf) kunnen doen om te voorkomen dat dit hun ook overkomt. En belangrijker: zolang het onderzoek nog bezig is, is alles wat de patholoog zegt voorlopig, en kun je daar dus nog niet meteen harde conclusies aan verbinden. Als patholoog zou ik dan ook helemaal niet blij zijn als al die info meteen al algemeen gedeeld wordt. Niemand heeft daar wat aan, want a) er is nog geen duidelijkheid, alles is nog voorlopig en er zijn nog geen definitieve uitslagen, b) Nona is geen patholoog of dierenarts of iets in die richting, en kan dus onmogelijk alle details van waarom iets wel of niet waarschijnlijk is goed in haar hoofd hebben en juist doorgeven, zeker niet zolang er nog geen sectieverslag is en c) de lezers hier zijn ook geen patholoog of dierenarts en missen de kennis om de voorlopige uitkomsten goed te interpreteren. Juist om die reden krijg je bijvoorbeeld in Utrecht niet eens tussentijdse berichten. Dat Nona die nu wel krijgt omdat ze goed contact heeft met die patholoog is prima, maar betekent niet dat er allemaal voorlopige uitslagen al openbaar moeten worden gemaakt voor er echt duidelijkheid en zekerheid is. Dat leidt alleen maar tot misverstanden, misinterpretaties en onnodig veel paniek.Wat mij dus zo enorm tegenstaat is het zo stellig in het 1e bericht melden dat haar hamstery getroffen is door een bacterie/virus en dat een vergiftiging absoluut niet kan. Ik kan mij ook niet voorstellen dat de patholoog dit zo stellig verteld zal hebben, sterker nog ik denk eerder dat deze een behoorlijke slag om de arm en nog heel wat mogelijkheden open houd. Want ook een patholoog kan niet in een glazen bol kijken maar moet onderzoek doen.

Ik zou in Nona's situatie dus denk ik puur hebben verteld wat er is gebeurd, dat er onderzoek wordt gedaan door een goede patholoog, en dat we dat moeten afwachten. Als die uitslagen er zijn, is natuurlijk openheid ontettend belangrijk, maar ik twijfel er niet aan dat Nona dan ook alles zal doorgeven. En dan hebben jullie er ook wel iets aan, omdat het dan zekere uitslagen zijn, waarbij je indien mogelijk dus ook maatregelen kan treffen ter voorkoming. En er is dan toelichting en uitleg van de patholoog daarbij.Ik zou daarom graag haar eigen bevindingen willen horen , de patholoog is nog bezig, dat onderzoek kan nog van alles of niets uitkomen, het heeft naar mijn mening ook absoluut geen zin om nu alconclusies te trekken dat er absoluut geen andere oorzaak kan zijn dan een bacterie.

Ik ben het helemaal met jullie eens dat forummers hier samen aardig wat kennis in huis hebben, maar dit is gewoon heel gespecialiseerde kennis en interpretatie, die we hier niet zomaar in huis hebben. En ja, ik zeg daarbij we, want ook al ben ik zelf dierenarts, met echt veel kennis over hamsters uit mijn ervaring, studie en alle info die ik zelf heb verzameld, ook mijn kennis op dit gebied haalt het in de verste verte niet bij die van deze patholoog (ja, ik ken hem en weet dat hij gewoon een van de allerbesten is in zijn vak, zeker voor bijzondere dieren). Pathologie is een vak apart, waarvoor je niet voor niets nog een aantal jaren moet specialiseren na je dierenartsopleiding. En deze patholoog is dan daarbinnen ook nog eens gespecialiseerd in de bijzondere dieren. Als hij op basis van het sectiebeeld aangeeft dat gif geen optie is, neem dan van mij aan dat het dat inderdaad niet is. Hij weet daar echt vele malen meer van dan wij allemaal bij elkaar. En hoewel ik de paniek best snap, denk ik eerlijk gezegd dat je best genoegen kan nemen met een "dat vond de patholoog op basis van het sectiebeeld niet passend". Wat zou het toevoegen als dat exacte sectiebeeld werd beschreven hier? Jullie zijn ook geen patholoog, en kunnen echt niet op basis van een niet gezien en alleen omschreven sectiebeeld een betere conclusie hierover trekken dan een gespecialiseerde patholoog die het beeld met zijn eigen ogen heeft gezien. Het sectiebeeld hoeven wij (op dit moment) niet te weten, maar de eindconclusie van de patholoog vind ik wel heel belangrijk.

Meedenken is natuurlijk prima, en ik neem aan dat Nona die suggesties op haar beurt aan de patholoog voorlegt. Dan kan hij aangeven of hij daar al naar heeft gekeken en op basis waarvan hij iets wel/niet waarschijnlijk acht. Maar ik denk dat iedereen, hoe lastig ook, nu beter gewoon even kan afwachten tot er meer duidelijkheid is. Aan de voorlopige opmerkingen van de patholoog tegen Nona heeft niemand iets, die geven nog geen duidelijkheid en nog geen uitslag, en we missen de kennis om die goed te interpreteren. Er wordt nog druk aan het onderzoek gewerkt, en tegen de tijd dat die af is, en Nona een sectiverslag heeft gehad, en de patholoog hierover uitgebreid heeft gesproken, twijfel ik er niet aan dat ze alle duidelijkheid zal geven. En op dat moment ben ik het ook met jullie eens dat dat haar plicht is als fokster. Dan heb je hopelijk ook duidelijkheid over wat het wél is geweest, en zit je dus ook niet meer met een "leg maar eens uit waaromhet dit of dat níet kan zijn".Meedenken kan alleen als Nona haar verhaal verteld, en dat dan niet kleurt met allerlei meningen of tussentijdse meningen die als feit gebracht worden.
Gebruikersavatar
Knorretje
Dierenarts
Berichten: 10627
Lid geworden op: 20 feb 2005, 16:03
Locatie: Driebergen
Leeftijd: 39
Contacteer:

Re: Grootste nachtmerrie...

Bericht door Knorretje »

Ok, dus het gaat je meer om een omschrijving van wat Nona heeft gevonden/gedaan/gezien en niet om met info van wat de patholoog nu zegt en doet? En natuurlijk de conclusies van de patholoog zodra het onderzoek echt afgerond is. Zonder speculaties nu, voor dat het onderzoek klaar is. Dat lijkt me wel haalbaar?
The person who says it cannot be done...
Should not interrupt the person doing it.


Groetjes van Mir en alle hamsjes in hamstery Jade
Kijk ook eens op mijn fotografie pagina, voor natuurfotografie en dierenportretten
Gabriëlle
Berichten: 3620
Lid geworden op: 28 feb 2004, 23:29
Locatie: Purmerend
Leeftijd: 37
Contacteer:

Re: Grootste nachtmerrie...

Bericht door Gabriëlle »

Knorretje schreef:Ok, dus het gaat je meer om een omschrijving van wat Nona heeft gevonden/gedaan/gezien en niet om met info van wat de patholoog nu zegt en doet? En natuurlijk de conclusies van de patholoog zodra het onderzoek echt afgerond is. Zonder speculaties nu, voor dat het onderzoek klaar is. Dat lijkt me wel haalbaar?
Je omschrijft het perfect, ja dat bedoel ik!
Gebruikersavatar
Nona
Berichten: 3960
Lid geworden op: 09 sep 2011, 00:45
Hamsters: 2 syrtjes & 1 rusje
Locatie: Tilburg
Leeftijd: 28

Re: Grootste nachtmerrie...

Bericht door Nona »

Daar kan ik inderdaad best op antwoorden. Maar de eerste vragen gingen over of er aan een bepaalde oorzaak (gif) was gedacht/getest, dus daar heb ik toen ook op gereageerd en daar volgde dit allemaal op. Ik kan me wel vinden in wat Miriam zegt, dat wij ondanks al onze kennis hier op het forum geen pathologen zijn en dat ik denk dat de oorzaak niet iets heel vanzelfsprekends is wat over het hoofd is gezien en wat nog niet onderzocht is, dus ik vrees niet dat wij hier met z'n allen dé oplossing gaan bedenken. Dat is wat ik bedoelde te zeggen toen ik zei dat ik liever geen discussie over de oorzaak wilde, niet dat mensen geen ideeën mogen aandragen of vragen mogen stellen. Ik snap best dat mensen dat doen. En ik waardeer het zeker dat iedereen meeleeft, zich zorgen maakt en wil helpen. En als ik dingen niet goed formuleer dan spijt me dat, maar ik ben ook niet bepaald 100% helder, want ik ben continu enorm gestresst sinds ik de dieren heb gevonden en maak me enorme zorgen. Bovendien vind ik bepaalde dingen die de patholoog zegt wel duidelijkheid geven en ook meer info geven dan hetgeen wat ik zelf kan vertellen, want dat is gewoon erg weinig, dus als men dan allerlei vragen blijft stellen dan probeer ik daarop te antwoorden.

Als men liever heeft dat ik alles wat met de patholoog besproken wordt hier niet gedeeld word voordat er een definitieve conclusie is dan vind ik dat geen probleem, maar dan is het ook handig als er geen vragen worden gesteld over welke onderzoeken wel/niet gedaan zijn en waarom die dingen wel/niet waarschijnlijk maken of uitsluiten, want daar kan ik dan ook geen antwoord op geven...

Maar goed, de rest dus. Ik vrees voor je dat dat minder info is dan waar je op hoopt, want er valt niet veel te vertellen, ze waren namelijk niet ziek en ik heb weinig bijzonders gedaan. Dit is hoe het gegaan is: Op dinsdag worden de hamsters altijd in de ochtend ipv avond gecontroleerd, gevoerd en uit de kooi gehaald ivm een vaste spellenmiddag + avond hier thuis iedere dinsdag. We gaan dan alle hamsters langs om vervolgens de cavia's in de hamsterkamer te plaatsen zodat er in de woonkamer voldoende ruimte is voor een grote groep mensen. Woensdag ergens in de ochtend gaan de cavia's dan terug naar de woonkamer en voeren en checken we de hamsters weer, uitgebreid aandacht geven doen we dan woensdagavond pas omdat de meeste Syren nu eenmaal in de ochtend het liefst weer willen slapen.

Dat hebben we dus deze keer ook gedaan, alle dieren dinsdag ochtend gevoerd, op schoot gehad, even geknuffeld en gecontroleerd. Dit was ergens tussen 11:00 en 13:00 dinsdag ochtend. Alle hamsters waren toen helemaal normaal, geen symptomen van ziekte, niet slomer of juist hyperactiever etc, niks raars. Ze hebben die dag geen vers groenvoer gehad, dat was maandag avond voor het laatst. Water was ook maandag avond al volledig ververst, dus hebben we die ochtend ook niet gedaan. Dinsdag avond is altijd een hele lange dag die laat wordt, dus dinsdag avond gaan we de hamsterkamer niet meer in, daarvoor staan de cavia's dan ook in de weg, die kunnen nog niet terug want we hebben dinsdag vrijwel altijd mensen die blijven logeren. Aangezien we altijd dinsdag ochtend en woensdag ochtend kijken moet dat ook gewoon kunnen, 1x per dag alle dieren controleren, voeren en aandacht geven lijkt me niet heel abnormaal en de meeste ziektes gaan ook niet zó snel dus normaal zou dat voldoende moeten zijn :(

Woensdag zo tegen het middaguur troffen we de dode hamsters aan. Daardoor weten we dat ze nog geen 24 uur dood kunnen zijn geweest, hoelang exact en hoeveel tijd er tussen de 1e en laatste zat kan ik natuurlijk niet zeggen, alleen dat alle overlijdens binnen die tijd hebben plaats gevonden. Er zijn dus geen verdere symptomen van voor overlijden waarover ik kan vertellen en op basis waarvan we een idee kunnen hebben (daarom snap ik ook best dat mensen dan als 1e aan iets als gif denken en dat was ook waar ik zelf naar heb gevraagd en daarom heb ik daar ook op gereageerd toen je ernaar vroeg Gabriëlle).

De hamsters roken enorm sterk, alsof ze ofwel vol ontstekingen oid zaten (ik heb natuurlijk wel vaker vormen van ontsteking gezien) of wat je zou verwachten bij extreme hitte of een dier wat al langer dood is. Die laatste twee opties konden niet, de kamer was 20 graden en 24 uur eerder hadden we de dieren nog gezien en vast gehad. Daarnaast hadden veel van de dieren onderhuidse bloedingen. Ik heb op de 1e pagina al uitgelegd hoe de hamsters verdeelt zijn over de kamer en welke dieren er dood zijn, welke leeftijden en op welke plaats in de kamer die zich bevonden etc, daar is geen verband te zien. Er is ons niks opgevallen, er was niks te zien, er is niks anders gedaan dan anders, niks extra's gevoerd etc, niet los ergens rond gelopen etc. Meer info is er dus helaas niet, de rest van de info is wat ik van de patholoog heb gehoord en met hem heb besproken en enkele eigen gedachtes.

Ik ben overigens de komende dagen weinig online, omdat ik bomvol zit met afspraken, dus als ik langzaam of niet reageer dan is dat niet omdat ik iemand negeer of iets niet wil beantwoorden maar simpelweg omdat ik er even niet ben. Natuurlijk kom ik wel meteen een update posten als er nieuws is, zoals een uitslag, een oorzaak of nieuwe sterfgevallen (en laten we hopen dat dat laatste niet gebeurd). De hamsters worden ook gewoon nog steeds iedere paar uur gecontroleerd, maar de pc zal voornamelijk uit staan, want ik heb gasten. Verder is het nu toch afwachten..
Jaimz
Berichten: 2605
Lid geworden op: 02 jul 2011, 08:46
Hamsters: roborovski's

Re: Grootste nachtmerrie...

Bericht door Jaimz »

Jeetje,wat een ellendige tijd moet het voor je zijn Nona.Niet alleen met het vinden en overlijden van zoveel hamsters ineens,maar ook de angst van de nu gezonde hamsters en huisdieren die ook nog steeds risico lopen.En dan het wachten op resultaten van de testen die zijn gedaan. :(

Heel veel sterkte met alles!
Gebruikersavatar
Jenna
Berichten: 8003
Lid geworden op: 22 jan 2009, 20:03
Hamsters: Lexi en Archimedes
Locatie: Zoetermeer
Leeftijd: 29
Contacteer:

Re: Grootste nachtmerrie...

Bericht door Jenna »

Ik ga even niet in op alles over het hoe en wat; ik wil je gewoon veel sterkte wensen en een dikke virtuele knuffel geven.
♥ Liefs Jenna, Miek en mini (e.t.a. 10-2018) ♥
♥ Lexi en Archimedes ♥
† Slaap zacht, lieve schatten †
♥ Noa, voor altijd in mijn hart ♥
Gebruikersavatar
Nona
Berichten: 3960
Lid geworden op: 09 sep 2011, 00:45
Hamsters: 2 syrtjes & 1 rusje
Locatie: Tilburg
Leeftijd: 28

Re: Grootste nachtmerrie...

Bericht door Nona »

Dankjulliewel :)
Gebruikersavatar
Nella
Berichten: 3940
Lid geworden op: 04 mei 2008, 10:49
Hamsters: roborovski's
Locatie: Hellevoetsluis (Zuid-Holland)
Leeftijd: 35

Re: Grootste nachtmerrie...

Bericht door Nella »

En hoe gaat het met je cavia's? Die stonden op dat moment als ik het goed begrijp op de kamer van de hamsters?
Roborovski's
Ex-Hobbyfokker van de volgende kleuren: wildkleur, recessieve white-face, dominante white-face, wit en gevlekt


Informatieve tekst roborovski's!
Gebruikersavatar
Nona
Berichten: 3960
Lid geworden op: 09 sep 2011, 00:45
Hamsters: 2 syrtjes & 1 rusje
Locatie: Tilburg
Leeftijd: 28

Re: Grootste nachtmerrie...

Bericht door Nona »

Ja, klopt. Die staan nu apart. Alle overgebleven dieren zijn oké, zowel hamsters als andere dieren.
Gebruikersavatar
Nella
Berichten: 3940
Lid geworden op: 04 mei 2008, 10:49
Hamsters: roborovski's
Locatie: Hellevoetsluis (Zuid-Holland)
Leeftijd: 35

Re: Grootste nachtmerrie...

Bericht door Nella »

Gelukkig! Nu de uitslag van de onderzoeken maar afwachten. Meer kun je niet doen.
Roborovski's
Ex-Hobbyfokker van de volgende kleuren: wildkleur, recessieve white-face, dominante white-face, wit en gevlekt


Informatieve tekst roborovski's!
Plaats reactie