Hoe lang is de hersteltijd?

Voor alle vragen, problemen en ervaringen m.b.t. fokken & voortplanting

Moderator: I

Plaats reactie
littlefish
Berichten: 2
Lid geworden op: 16 jan 2019, 10:18

Hoe lang is de hersteltijd?

Bericht door littlefish » 16 jan 2019, 10:30

Hallo allemaal!

Ik ben een leerling aan het Citaverde College in horst, waar ik de opleiding tot bedrijfsleider dierenverzorging volg.
In het kader van onze opleiding zijn wij in groepen een fokproject aan het uitvoeren.
Mijn groepje fokt hierbij dus met een koppeltje syrische hamsters.

Op dit moment hebben wij 5 jongen die rond 31dec zijn geboren. We zijn nu benieuwd naar hoelang het vrouwtje het moet herstellen voordat ze nogmaals een nestje mag krijgen. Als er nog tijd is voor een nieuw nestje voor het einde van ons project zou dat namelijk onze beoordeling ten goede kunnen komen. Wat wij aantreffen op het internet spreekt van een minimale rusttijd van 7 maanden, maar wij zouden graag van ervaren eigenaars en fokkers horen wat hun ervaring daar in is.

Dit is het eerste nestje van dit vrouwtje,

Wij horen jullie advies graag!

groetjesGebruikersavatar
xAnnick
Berichten: 2475
Lid geworden op: 29 mar 2013, 18:32
Hamsters: Penelope <3
Leeftijd: 23

Re: Hoe lang is de hersteltijd?

Bericht door xAnnick » 18 jan 2019, 14:03

Hoii

Goed dat je informatie inwint!

7 maanden klinkt als een redelijke herstelperiode. Hoe oud is het vrouwtje? Vanaf een bepaalde leeftijd wordt het afgeraden om nog een nestje te fokken in verband met het bekken wat vastgroeit. Iemand met meer ervaring kan daar wellicht meer over vertellen.
Rusje: Penelope <3


♥ Mort ♥ Vaarwel, kleine vriend. 04-10-2013 -- 04-11-2015
♥ Napoleon ♥ Rust maar uit, kereltje. 29-11-2015 -- 14-05-2017
♥ Phoebe ♥ Rust zacht, meisje. 03-07-2017 -- 03-04-2019

Gebruikersavatar
Romy S
Berichten: 2026
Lid geworden op: 26 sep 2010, 18:00
Locatie: twenteland

Re: Hoe lang is de hersteltijd?

Bericht door Romy S » 25 jan 2019, 15:56

oeioei ,ik schrik altijd weer van deze projekten omdat vaak achtergronden van deze dieren niet bekend zijn, want daar wil je niet mee fokken, veel te veel risiko's, je kan niet alle kleuren bij elkaar zetten , want meestal hebben deze diertjes geen stamboom en gaat het vaak mis, worden ziek, blijven te klein Hoe oud is je dame, en hoe oud was ze voor ze haar nestje kreeg? Hoe zwaar is ze enz. maar de herstelperiode duurt geen 7 maand hoor, meestal is 3maand genoeg mits ze op een leeftijd van een 5 maand was of een gewicht van 200 gram had en mogelijk niet zwaarder, anders wordt de kans op een zwangerschap steeds kleiner. De hamsters van nu mits ze van een goede fokker komen zijn en worden steeds groter en moet je ze dus jonger gaan inzetten. Voor een 2 de nest mogen ze niet ouder dan een jaar zijn, omdat de kans dat het mis gaat alleen maar groter wordt. een hamster wordt gemiddeld maar 2 jaar en ook hier wordt alles minder flexibel.

littlefish
Berichten: 2
Lid geworden op: 16 jan 2019, 10:18

Re: Hoe lang is de hersteltijd?

Bericht door littlefish » 06 feb 2019, 11:53

Hallo!

Allemaal heel erg bedankt voor de reacties!

De hamsters kwamen beide van dezelfde fokker, die regelmatig met zijn dieren aan kleindiershows meedoet. Ik wil hem hier niet bij naam noemen omdat ik niet zeker weet of dat mag en of hij dat waardeert. Wij zijn door meerdere prijswinnaars van kleindiershows naar hem verwezen. Er zijn geen stamboompapieren. De fokker heeft ons geholpen met het kiezen van de ouderdieren, zodat wij een paar zouden hebben wat gezonde jongen zou moeten krijgen. De vader is een kortharige wildkleur, de moeder is een langharige zilvergrijze. De jongen verkeren in goede gezondheid en hebben zich zonder opvallende uitzonderingen ontwikkeld.

Moeder was 14 weken toen wij haar kregen. We hebben gewacht tot 17 weken voordat we begonnen met de paringsfase van het project. Dit omdat ons onderzoek aangaf dat ze fokrijp zijn rond de 16 weken. Na ongeveer 2 weken vond er een succesvolle paring plaats, waaruit dit nest is voortgekomen.

Op dit moment weegt ze 120 gram. Overigens hebben beide ouders nooit 200 gram gewogen. Vader weegt op het moment 150 gram. Ze krijgen geschikte hamstervoeding, met regelmatig geschikte extraatjes, en zijn onlangs door de dierenarts als gezond beoordeeld. Volgens ons onderzoek, en de dierenarts, kan het gemiddelde gewicht van de syrische hamster tussen de 100gram en de 200gram vallen. Daarom maakte wij ons geen zorgen over dit gewicht.

Wij waren erg verbaasd over de hersteltijd van 7 maanden. Dit leerjaar in onze opleiding staat grotendeels in teken van voortplanting en fokkerij. De herstelperiode van veel dieren zijn daarom uitgebreid tijdens de les besproken. Veel grotere dieren met langere levensduren (zoals honden en katten) hebben kortere hesteltijden dan de 7 maanden die het internet adviseerd. Het leek ons voor fokkers niet erg rendabel om met hamsters te fokken, als zij naast een korte levensduur ook zo'n lange herstelperiode hebben. Daarom twijfelde wij aan de informatie van het internet. We hebben dit voorgelegd aan onze docenten. Zij vonden 7 maanden ook lang, maar wisten niet precies wat de hersteltijd dan wel zou moeten zijn.

Momenteel zijn wij bezig met de uitzet van de jongen. Wanneer deze allemaal een thuis hebben gevonden zullen we met onze docenten bespreken of er nog genoeg tijd is om een herstelperiode van 3 maanden aan te houden en dan nogmaals een nest te plannen.

Nogmaals bedankt voor jullie hulp!

Gebruikersavatar
Romy S
Berichten: 2026
Lid geworden op: 26 sep 2010, 18:00
Locatie: twenteland

Re: Hoe lang is de hersteltijd?

Bericht door Romy S » 06 feb 2019, 19:14

Het eerste nestje kun mee beginnen rond 5 maand, want dan is deze kleine dame pas uitgegroeit, echter had ik met haar geen nest gedaan , want het gewicht ligt op minimaal 160 gram om zo min mogelijk risiko;s te nemen. Ik zou zeker geen 2 de nest met haar plannen gezien ze erg klein gebleven is. en de vader ook niet de grootste is. de kans is dat de ukken klein blijven en mogelijk niet eens gezond. het zegt niks dat de fokker aan shows meedoet. De gezondheid van de dieren is veel belangrijker. Een goede fokker zal dan ook niet snel zijn/haar dieren toevertrouwen aan dit soort projekten.
beter inlezen en meer informatie opvragen bij diverse hamstery's was beter geweest. Want er komt heel veel bij kijken.
arm hamstertje :(

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 16 gasten