FAQ (veelgestelde vragen) Fokken & Voortplanting

Voor alle vragen, problemen en ervaringen m.b.t. fokken & voortplanting

Moderator: I

Gesloten
Louise
Berichten: 17242
Lid geworden op: 06 okt 2003, 12:26
Locatie: Rotterdam (Overschie)
Leeftijd: 54

FAQ (veelgestelde vragen) Fokken & Voortplanting

Bericht door Louise » 20 mar 2005, 18:12

Deze FAQ zit zo in elkaar:

* In dit onderwerp staan de algemene vragen beantwoord. Dat zijn de dingen die voor alle soorten hamsters (ongeveer) hetzelfde zijn. Het gaat om deze vragen:
- Wanneer kan ik fokken met mijn hamsters?
- Kun je verschillende soorten hamsters met elkaar kruisen?
- Hoe zie ik of mijn hamster zwanger is?
- Mijn hamster heeft jongen, wat nu?
- Hoe ontwikkelen de jongen zich?
- Moeder eet haar kinderen op. Waarom, en wat doe ik eraan?
- De kleintjes liggen naast het nest, is dat erg?
- Wanneer mag ik de jonkies aan gaan raken en tam gaan maken?
- Wanneer kunnen de jonkies naar een nieuw baasje?
- Wel of niet fokken? Is fokken alleen maar leuk?
- Wat als ik méér wil dan alleen maar een keer een nestje?
- En tot slot nog een tip.

* In de onderwerpen hieronder gaan we in op de dingen die voor de verschillende soorten hamsters anders zijn - eerst Syren, dan dwerghamsters. De vragen daar zijn:
- Hoe zie ik het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje? ("Spoedcursus sexen")
- Hoe verloopt de paring?
- Wat moet ik doen als mijn hamster zwanger is?
- Hoe lang is de draagtijd?
- Kan de vader erbij blijven?
- Wat voor kleur krijgen de jonkies?
- Wat zijn de aandachtspunten voor de verschillende dwerghamstersoorten

Kijk dus eerst bij algemeen, en dan bij de hamstersoort waar je interesse in hebt.


Algemeen

Wanneer kan ik fokken met mijn hamsters?
Hamsters zijn vruchtbaar vanaf een leeftijd van 4 weken. Het is echter verstandig met fokken te wachten tot de hamster is uitgegroeid. Fokken vanaf een leeftijd van 4-5 maanden is verantwoord.
Schat ook in of het wel verstandig is om te fokken met deze hamster. Vanzelfsprekend ga je niet fokken met zieke dieren, of met een moeilijk karakter. Het is het beste om alleen met hamsters te fokken met een betrouwbare achtergrond, en die mooi, lief, gezond, sterk en fit zijn.

Kun je verschillende soorten hamsters met elkaar kruisen?
Nee, dit kan niet. Je kunt bijvoorbeeld een Rusje en een Syr niet met elkaar kruisen, of een Campbelli met een Roborovski. Daarvoor staan de soorten te ver van elkaar af. Ga het ook niet proberen, de verschillende hamstersoorten verdragen elkaar slecht!
Er is één uitzondering: Russische en Campbelli dwerghamsters zijn wél te kruisen, je krijgt dan 'hybride' dwerghamsters. Over de vraag of dit een goed idee is, wordt stevig gediscussieerd, zie bijvoorbeeld dit onderwerp over grijsbruine Rus en fokken met hybride hamsters. Ons standpunt is dat het wenselijk is om de soorten zuiver te houden. Dus fok alleen met zuivere Russen en Campbelli's, niet met hybriden, en kruis de soorten niet met elkaar.

Wat moet ik doen als mijn hamster zwanger is?
Laat het vrouwtje bevallen in een dichte kooi, of zet bijvoorbeeld plexiglas tegen de tralies, zodat straks de jonge hamstertjes niet uit de kooi kunnen vallen/lopen. Verschoon een dag of 3 voor de bevalling de kooi voor het laatst, geef dan voldoende nestmateriaal en zet geen radje meer in de kooi. Ook het huisje kan er het beste worden uitgehaald, omdat het te klein kan worden als er een nestje hamsters in opgroeit. Geef tijdens de draagtijd, en ook daarna, het vrouwtje voldoende eiwitten. Dus in ieder geval een premium hamstervoer en voer bij met bijvoorbeeld meelwormen, een stukje gekookt ei, hondenbrokjes, een stukje gekookte kip en wat brinta (aangemaakt met een deel water en een deel (katten)melk).
Maar doe niet te gek: daar zou ze maar van slag van raken! Het gewone voer is al prima zat, en ze hoeft zich ook niet suf te vervelen in een totaal lege kooi.

Mijn hamster heeft jongen, wat nu?
Dingen waar je op moet letten/die je moet doen als je hamster een nestje heeft:
- Laat moeder en kinderen de eerste week zoveel mogelijk met rust.
- Verschoon na 2 weken de kooi, daarvoor alleen het plashoekje.
- Geef moeder en kinderen extra eiwitten en voldoende groenvoer en brinta.
- De jonkies kunnen na ongeveer 3-3,5 week bij de moeder weg. Meestal is de moeder die druktemakertjes dan ook behoorlijk zat....
- Scheid de hamstertjes op geslacht bij de leeftijd van 4 weken (uiterlijk 5); als je dit niet doet heb je kans dat de kleintjes alweer gaan fokken, en dit is zeker niet bevorderlijk voor hun gezondheid.

Hoe ontwikkelen de jongen zich?
Als ze geboren worden zijn de jongen ongeveer 1 cm groot en wegen zo’n 2 gram. Na een paar dagen wordt de kleur en de tekening zichtbaar. Na een dag of 10 hebben ze al redelijk wat haar. Ze beginnen dan ook een beetje rond te scharrelen en eten al kleine beetjes vast voedsel. Bij een leeftijd van 2 weken zullen de oogjes beginnen open te gaan; vanaf dit moment zullen ze veel leren van de omgang met hun broertjes en zusjes. Tot 3-4 weken zullen ze nog bij moeder hamster mogen drinken (al is het maar tot een dag of 17-18 echt nodig), daarna eten ze helemaal zelf. Vanaf de leeftijd van 4 weken kunnen ze vruchtbaar zijn, en na 5-6 weken kunnen ze helemaal zelfstandig door het leven.

Moeder eet haar kinderen op. Waarom, en wat doe ik eraan?
Er zijn een aantal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat een hamster haar jongen opeet. Meestal kun je er weinig tegen doen.
Het kan zijn dat ze te weinig eiwitten heeft binnengekregen, en dus niet voldoende voedingsstoffen heeft om alle kleintjes te voeden. Als ze teveel stress heeft door een onrustige/rumoerige omgeving, warmte, of doordat ze te vaak wordt gestoord kan ze in paniek raken en jongen gaan opeten. Ook onervarenheid kan dit gevolg hebben. Verder kunnen de kleintjes ziek zijn of een afwijking hebben, of het zijn er teveel naar moeders zin. Ook dan zal ze de zwaksten "opruimen". Ook als de moeder een ontstoken melkklier heeft, zal ze het aantal jongen reduceren. Niets aan doen, rust geven en het gaat vanzelf over (duurt een week of 2).
Wat je er dus aan kunt doen: Ze zoveel mogelijk met rust laten, zorgen dat ze voldoende voer met extra eiwitten tot haar beschikking heeft, en verder hopen dat alles goed verloopt.
De hamstertjes weghalen bij de moeder is misschien erg verleidelijk, maar dit is geen goede oplossing, aangezien ze nog teveel afhankelijk zijn van haar melk én haar opvoeding.

De kleintjes liggen naast het nest, is dat erg?
Totdat de hamstertjes 10 dagen zijn ongeveer, zullen ze alleen nog maar in het nest liggen. Soms komen ze erbuiten terecht, bijvoorbeeld als moeder even uit het nestje gaat, en er een jong aan haar tepel blijft hangen. Normaal gesproken zal moeder ze weer terughalen. Geef haar daar ook de kans voor. Doet ze het niet, (na een half uur of zo) dan kan je haar helpen door het jonkie met een lepel voorzichtig terug in het nest te leggen. Haal de lepel eerst even door het zaagsel van de plashoek om te zorgen dat er geen vreemde geur aan het kleintje komt.

Wanneer mag ik de jonkies aan gaan raken en tam gaan maken?
Als de moeder goed tam is, kun je de jonkies vanaf ongeveer één week op gaan pakken. Leid de moeder even af, en til de jonkies voorzichtig uit het nest. Ze zijn op dat moment nog helemaal hulpeloos en dus ook niet bang. Zo wennen ze als vanzelf aan je handen! Pak ze elke dag even op. Als ze iets groter zijn, kun je ze eraan laten wennen dat jouw handen "leuk" zijn: geef ze iets lekkers of laat ze even los lopen. Zo worden ze vanzelfsprekend tam. (zie Hoezo handtam?)
Als de moeder niet heel tam is, of als je het niet vertrouwt, wacht dan totdat de jonkies hun oogjes open hebben en ze uit zichzelf gaan rondscharrelen.

Wanneer kunnen de jonkies naar een nieuw baasje?
Met 5 à 6 weken zijn de jonkies groot en sterk genoeg om naar een nieuw baasje te gaan. Tegen die tijd kunnen ze een verhuizing, nieuwe kooi, nieuw baasje enzovoort goed aan. Wacht niet te lang: de broertjes en de zusjes kunnen al vanaf een week of 6 serieus met elkaar gaan vechten. Daarvoor leren ze nog van elkaar en is het onschuldig stoeien.

Wel of niet fokken? Is fokken alleen maar leuk?
Een nestje jonge hamsters is ontzettend leuk, maar ook een hele verantwoordelijkheid. Je hamster kan bijvoorbeeld wel 12 of meer jonkies krijgen, wat ga je met al die hamstertjes doen? En heb je tijd om ze allemaal handtam te maken? Om maar wat te noemen... En waarom zou je extra hamstertjes op de wereld zetten zo lang er nog in een knaagdierenopvang zitten?
Kortom: denk goed na voordat je ermee begint. Je kunt bijvoorbeeld eens een kritisch onderwerp hier op het forum doorlezen, zoals in dit disucssieonderwerp over fokken; daar zie je heel wat argumenten en overwegingen de revue passeren. Zorg er in ieder geval voor dat je eerst voldoende kennis en ervaring met hamsters hebt voordat je aan fokken begint, en dat je weet waar en hoe je de jonge hamstertjes onderdak gaat brengen.

Wat als ik méér wil dan alleen maar een keer een nestje?
Het kan heel leuk zijn om het fokken van hamsters serieuzer aan te pakken. Je kan je dan bijvoorbeeld toeleggen op een een bepaalde kleur, of steeds mooiere, lievere en gezondere dieren te fokken. Je kunt dan ook proberen met je hamsters prijzen te winnen op shows. Zo kan fokken uitgroeien tot een bijzondere hobby. Verwacht niet er geld mee te verdienen: als je goed voor je hamsters wil zorgen, zal het meer kosten dan dat het opbrengt (zoals de meeste andere hobbies ook).
Meer weten? Op het forum zijn enkele fokkers actief, en verder kun je kijken in deze Fokkerslijst om te beginnen met het leggen van contacten. Bovendien kunnen die mensen je helpen om aan goede hamsters te komen. Het is namelijk verstandig om alleen maar te fokken met hamsters waarvan je de achtergrond weet. Want stel je voor, misschien draagt je dierenwinkelhamster wel een erfelijke afwijking...

Tip:
Een heel verhaal over een nestje van maar liefst 13 Syrtjes, vanaf de dekking tot aan dat ze naar een nieuw baasje gaan, met heel veel foto's, is te lezen op Max X Sam. En in dit onderwerp kun je een nestje jonge Rusjes van dag tot dag volgen! Aanraders!
Laatst gewijzigd door Louise op 17 aug 2005, 12:36, 9 keer totaal gewijzigd.Louise
Berichten: 17242
Lid geworden op: 06 okt 2003, 12:26
Locatie: Rotterdam (Overschie)
Leeftijd: 54

Bericht door Louise » 20 mar 2005, 18:12

Syrische hamsters

Hoe zie ik het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje?

Spoedcursus sexen
De enige echt betrouwbare manier om te zien of een hamster een mannetje of een vrouwtje is, is kijken naar de afstand tussen geslachtsorgaan en anus. Bij vrouwtjes zitten die dicht op elkaar en is het dus één gebiedje, bij mannetjes zit er afstand tussen en lijkt het meer op een "streepje". Zeker als je ze dan met elkaar kan vergelijken zie je het verschil vrij duidelijk.
In makkelijke gevallen kun je het aan andere dingen zien: bij sommige vrouwtjes zie je tepels, de meeste mannetjes hebben een puntigere kont, soms zie je balletjes Maar al die dingen zijn onbetrouwbaar! Als je hamster geen puntig kontje heeft en ook geen zichtbare balletjes, kan het nog steeds een mannetje zijn: dan is het een mannetje dat (nog) niet zo duidelijk ontwikkeld is.

Ter illustratie, dit is een tekening van het verschil tussen man en vrouw:
Afbeelding

Hier zijn een paar duidelijke hamsterballen - de eerste hamster is trouwens nog maar 30 dagen oud!
Afbeelding

Een vrouwtje van de onderkant, met zichtbare tepels en een rond kontje:
Afbeelding

Hoe verloopt de paring?
Zet altijd het vrouwtje bij het mannetje in de kooi, of laat ze paren op neutraal terrein (ook dan eerst het mannetje erin zetten, en dan pas het vrouwtje). De beste tijd om het te proberen is wat later op de avond. Let goed op of het vrouwtje het mannetje accepteert; om de 4 dagen is het vrouwtje willig, alleen dan zal ze het mannetje toestaan haar te dekken. Als het vrouwtje niet willig is op het moment dat je ze bij elkaar zet, dan zal ze vluchten, hem wegjagen of hem zelfs aanvallen. Je zult dan de hamsters zo snel mogelijk uit elkaar moeten halen en het een dag later weer eens proberen. Laat ze in geen geval zonder toezicht bij elkaar! Dat een vrouwtje willig is kun je zien aan het feit dat ze haar staart en kontje de lucht in steekt in het bijzijn van een mannetje; soms doet ze dit ook als je haar over de rug aait.
De hamsters zullen als alles goed gaat zo'n 15-30 minuten paren. Haal ze meteen uit elkaar als ze klaar zijn.

Hoe lang is de draagtijd?
De draagtijd voor syren is 16 dagen,. Als er 2 dagen na het verstrijken van deze draagtijd nog niets is gebeurd, zal het vrouwtje niet zwanger zijn geweest, of gaat er iets mis.

Kan de vader erbij blijven?
Nee! Vader is alleen betrokken bij de dekking: Syren zijn immers solitair!

Hoe zie ik of mijn hamster zwanger is?
Het korte antwoord hierop is: niet. Er worden heel wat "verrassingsnestjes" geboren, en dat geeft al aan dat het moeilijk te zien is. Soms merk je wel dat de hamster dikker wordt en beter zichtbare tepels krijgt, en dat ze zich iets anders gaat gedragen: een groot nest maken, eerder dingen "slopen" op zoek naar nestmateriaal, misschien iets agressiever tegenover soortgenoten of haar baasje. En zelfs dan kan het nog schijnzwangerschap zijn, dat komt een heel enkele keer voor! Kortom: je weet het pas echt helemaal zeker als de jonkies er zijn, al kun je ze vlak van te voren meestal wel zien aankomen als je weet waar je op moet letten.

Wat voor kleur krijgen de jonkies?
Als je niets weet over de achtergrond van de ouders, blijft dat altijd een verrassing (een "toverbal-nestje"). Als je weet hoe de ouders genetisch in elkaar zitten, kun je wel bepaalde kleuren verwachten. De genetica van hamsters is echter best ingewikkeld. Vraag op het forum om advies, of kijk eens op gespecialiseerde sites, zoals Knagers Online of Genetica.

Hoe veel jonkies komen er?
Zo'n 1-12 jongen, met een enkele uitschieter naar nog meer. Een gemiddeld nest is 6-8.
Laatst gewijzigd door Louise op 11 apr 2005, 14:55, 3 keer totaal gewijzigd.

Louise
Berichten: 17242
Lid geworden op: 06 okt 2003, 12:26
Locatie: Rotterdam (Overschie)
Leeftijd: 54

Bericht door Louise » 20 mar 2005, 18:12

Dwerghamsters

Hoe zie ik het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje?

Spoedcursus sexen

De enige echt betrouwbare manier om te zien of een hamster een mannetje of een vrouwtje is, is kijken naar de afstand tussen geslachtsorgaan en anus. Bij vrouwtjes zitten die dicht op elkaar en is het dus één gebiedje, bij mannetjes zit er afstand tussen en lijkt het meer op een "streepje". De afstand is ongeveer 2-3 mm bij vrouwtjes en bij
mannetjes 4-6 mm. Zeker als je ze dan met elkaar kan vergelijken zie je het verschil vrij duidelijk.
Bij Chinese dwerghamsters is sexen trouwens geen probleem: de mannen krijgen duidelijk zichtbare ballen! Bij Robbies daarentegen is sexen echt werk voor een deskundige!

Op dit plaatje zie je het verschil: de bovenste is een mannetje, de onderste een vrouwtje:

Afbeelding

Afbeelding

Hoe verloopt de paring?
In tegenstelling tot syren behoeft de paring bij dwerghamsters niet gelijk plaats te vinden, maar kunnen de dieren wel bij elkaar blijven. De beste kansen op een succesvolle paring heb je als je de hamsters een week of 2 bij elkaar zet (bij Chinese dwerghamsters langer (zie onderaan deze FAQ). Als je hamsters bij elkaar zet, blijf er dan bij tot je zeker weet dat ze elkaar accepteren. Meestal levert dit geen problemen op (natuurlijk moet je het wel in de gaten houden!); pas als het vrouwtje drachtig is jaagt ze soms het mannetje wat meer weg, maar meestal gaat het goed. Als er ruzie ontstaat, haal dan het mannetje meteen weg! Mocht een stelletje elkaar niet accepteren, blijf dan een paar dagen proberen: soms gaat het alleen goed als het vrouwtje willig is (ongeveer om de vier dagen).

Hoe lang is de draagtijd?
We horen voor Russen ervaringen die uiteen lopen van 17 tot 21 dagen. Wie het zeker en precies weet, mag het zeggen :wink: Campbelli's: 18 dagen.

Kan de vader erbij blijven?
Ja, hij helpt vaak zelfs mee met de opvoeding van de jonkies. Dat kan wel betekenen dat het vrouwtje onmiddellijk weer gedekt wordt. Dat kan meteen na de bevalling! Je zit dan dus heel snel met het volgende nestje. En het volgende. En het volgende. Als het vrouwtje het niet meer aan kan, stopt het wel, maar ondertussen zit jij dan wel met een heleboel jonge hamstertjes (en een uitgeputte mama-hamster). Bekijk dus goed of je dat wel wil!

Hoe zie ik of mijn hamster zwanger is?
Het korte antwoord hierop is: niet. Er worden heel wat "verrassingsnestjes" geboren, en dat geeft al aan dat het moeilijk te zien is, zeker bij Robbies!
Wat je wél kan zien: bij Russen en Campbelli's verschijnt kort na de bevruchting soms iets dat lijkt op een blauwe "punt" op het geslachtsdeel. Na een dag of 10 wordt de hamster breder op de flanken: dwerghamsters dragen hun jongen namelijk nogal aan de zijkant van hun lichaam: zo zit de buik niet in de weg als ze hard weg moeten hollen!

Wat voor kleur krijgen de jonkies?
Als je niets weet over de achtergrond van de ouders, blijft dat altijd een verrassing (een "toverbal-nestje"). Als je weet hoe de ouders genetisch in elkaar zitten, kun je wel bepaalde kleuren verwachten. De genetica van hamsters is echter best ingewikkeld. Vraag op het forum om advies, of kijk eens op gespecialiseerde sites, zoals voor Campbellis op Genetica Campbellis met veel foto"s, Korte uitleg genetica Campbellis, of Alle Campbelli-genen netjes op een rijtje, en ten slotte: Genetica Rusjes

Hoe veel jonkies komen er?
Zo'n 2-8 jongen, met een enkele uitschieter naar 12. Een gemiddeld nest is 4-5 en dat is een omvang waarbij de jongen goed opgroeien. Bij grotere nesten blijven de jongen collectief achter bij maatjes uit kleinere nesten.

Wat zijn de aandachtspunten bij de verschillende dwerghamstersoorten?
Dit stuk van de FAQ is vooral geschreven vanuit ervaringen met Russische dwerghamsters. Voor de andere dwerghamstersoorten hier een paar aparte aandachtspunten:
- Campbelli"s: de ouders kunnen uitermate agressief zijn om hun kroost te beschermen. Pas op je handen!
- Roborovski"s: je hoort vaak dat Robbies "moeilijk fokken": volgens de (weinige) literatuur die er is over Roborovski's fokken zijn ze kieskeurig qua partner en fokken ze alleen in de late winter/vroege voorjaar. De ervaring op het forum is echter dat ze helemaal niet zo moeilijk zijn in hun partnerkeuze. Het doormaken van een kouperiode alvorens ze willen fokken lijkt zeker een factor te zijn, maar er wil ook wel eens een nestje in een andere tijd van het jaar opduiken. Wees dus voorbereid op jonkies als je een gemengde groep Roborovski's hebt!
- Chinese dwerghamsters: Het is het beste als een koppeltje waarmee je wil gaan fokken van jongs af aan als man/vrouw koppel bij elkaar zit. Soms duurt het een tijd voordat ze dan jongen krijgen, soms gaat het vrij vlot. De vader kan na de bevalling erbij blijven zitten. Hij zal niet helpen bij de verzorging, maar hij zal ze ook niks doen. Vaak zal de moeder ongeveer een week na de bevalling weer gedekt worden. Je hebt dus een iets ruimer "tijdsvenster" dan bij andere dwerghamsters, maar nog blijft het opletten dat je niet nestje na nestje krijgt.De moeder "schopt" de jonkies na 3 à  4 weken het huis uit, dus scheid ze op tijd!

Tip: in dit onderwerp kun je een nestje jonge rusjes met verschillende kleurtjes helemaal volgen, je ziet op de foto's van dag tot dag hoe ze zich ontwikkelen. Aanrader!
Laatst gewijzigd door Louise op 17 aug 2005, 12:34, 2 keer totaal gewijzigd.

Louise
Berichten: 17242
Lid geworden op: 06 okt 2003, 12:26
Locatie: Rotterdam (Overschie)
Leeftijd: 54

Bericht door Louise » 11 apr 2005, 14:58

Hier is de nieuwe versie van de FAQ Fokken & Voortplanting. Aanvullingen en commentaar zijn welkom. Ik open hieronder een onderwerp daarvoor, maar je kunt je reacties natuurlijk ook altijd sturen naar één van de moderators.

Louise (mede namens Eveline en de andere mods)

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten