Uitleg genetica en kleuren: Syrische hamster

Voor alle vragen, problemen en ervaringen m.b.t. fokken & voortplanting

Moderator: I

morgantcm
Moderator
Berichten: 8080
Lid geworden op: 26 mar 2007, 18:47
Locatie: Sittard
Leeftijd: 34

Uitleg genetica en kleuren: Syrische hamster

Bericht door morgantcm » 07 feb 2011, 19:20

Basis van genetica

Inleiding
Veel beginnende hamster liefhebbers en fokkers worstelen met genetica: hoe zit dat nou precies met die kleurvererving, wat is dominant en recessief, hoe zitten combinatiekleuren in elkaar en hoe kun je uit een oudercombinatie de mogelijke kleuren van de jongen uitrekenen?
Om dit allemaal te begrijpen heb je eerst een basiskennis nodig van genetica. Hier zal eerst de basis worden uitgelegd die je nodig hebt om de kleurvererving bij hamsters goed te kunnen begrijpen. Vervolgens wordt een overzicht gegeven van de verschillende genen die bij de Syrische hamsters de kleur bepalen. Daarna zullen de combinatiekleuren worden behandeld; kleuren die uit twee of meer genen samengesteld zijn.

Erfelijkheid, Chromosomen & Voortplanting

Om te beginnen moet je weten hoe erfelijkheid in elkaar zit. Alle erfelijke eigenschappen, waaronder de kleur van de vacht, zijn vastgelegd in het erfelijk materiaal van een dier. Dat erfelijk materiaal bestaat uit genen voor alle mogelijke erfelijke eigenschappen. Deze genen liggen op chromosomen, een soort pakketjes erfelijk materiaal die in de kern van een cel liggen. Een Syrische hamster heeft 44 van die chromosomen. Die zijn verdeel in 21 paren van twee gelijke chromosomen: het ene chromosoom van een paar heeft het dier van de moeder geërfd, het andere van de vader. Naast deze 21 paren “gewone”chromosomen heeft elk dier ook nog twee geslachtschromosomen. Dit zijn de chromosomen die bepalen of een dier een mannetje of een vrouwtje is. Een vrouwtje heeft twee X-chromosomen, een mannetje een X- en een Y-chromosoom.

Als een dier zich voortplant, is de eerste stap de ontwikkeling van de voortplantingscellen, dus de eicel van het vrouwtje en de zaadcel van het mannetje. Bij de bevruchting smelten die samen en vormen zo één cel, die zich na heel veel celdelingen ontwikkelt tot, in ons geval, een jong hamstertje. Omdat het totale aantal chromosomen bij elke Syr gelijk moet zijn moet een eicel of een zaadcel dus maar de helft van het normale aantal chromosomen bevatten, immers deze twee cellen vormen straks één cel, met de chromosomen van zowel de eicel als de zaadcel. Elke eicel of zaadcel bevat dus van elk paar chromosomen één exemplaar, en ook één geslachtschromosoom, dat kan of een X-chromosoom, of een Y-chromosoom zijn. Deze verdeling berust op toeval, het is dus niet te voorspellen welk van de twee chromosomen uit een paar in de zaad- of eicel terecht komt.

Dan versmelten dus deze zaad en eicel tot één nieuwe cel die zich ontwikkelt tot het jonge hamstertje. Deze cel bevat dus weer netjes van elk chromosomenpaar twee exemplaren, eentje die het jong van de vader heeft geërfd, en eentje die hij van de moeder heeft geërfd. Daarnaast bevat deze cel ook weer twee geslachtschromosomen. Als dat twee X-chromosomen zijn wordt het een vrouwtje, zijn het een X- en een Y-chromosoom dan wordt het een mannetje.

Nu liggen dus op al die chromosomen heel veel verschillende genen, waaronder ook de genen die de kleur bepalen. Ook van deze genen erft elk dier dus een exemplaar van de vader en een van de moeder, zodat er van elk gen twee exemplaren in een cel zitten. Deze kennis is heel belangrijk voor het begrip van kleurvererving. Welke kleur een dier krijgt is namelijk afhankelijk van welke genen hij van zijn ouders erft. Er zijn veel verschillende genen die de kleur bepalen. Deze zijn te verdelen in dominante en recessieve genen.

Dominante & Recessieve genen

Als een gen dominant is, wil dat zeggen dat er maar één exemplaar van nodig is om dat gen tot uitdrukking te brengen. Een voorbeeld is het gen voor zilvergrijs bij de syr: als een hamster een gen voor zilvergrijs van de ene ouder erft, maar geen gen voor zilvergrijs van de andere ouder, is die hamster toch zilvergrijs. Of anders gezegd: als een gen dominant is, is het altijd zichtbaar als een hamster dat gen heeft. Een hamster kan niet het gen met zich meedragen zonder die kleur te laten zien.

Als een gen recessief is, wil dat zeggen dat er twee exemplaren van dat gen nodig zijn om het tot uitdrukking te brengen. Een voorbeeld is het gen voor crème: een hamsters is pas crème als hij van zowel de vader als de moeder een gen voor crème heeft geërfd. Erft hij maar van een van de ouders een gen voor crème, dan kun je dat niet aan de vacht zien: hij heeft geen crème kleur. Dan is hij dus drager van crème: hij heeft een gen voor crème, kan dit ook doorgeven aan zijn jongen, maar heeft niet de kleur crème. Anders gezegd, als een gen recessief is, hoeft het niet zichtbaar te zijn dat een hamster dat gen heeft, als hij er maar één exemplaar van heeft, zie je het niet en heb je een drager. Maar als een hamster een recessieve kleur heeft (bijvoorbeeld crème) weet je altijd zeker dat hij twee genen voor crème heeft geërfd, van zijn beide ouders.

Dan is er nog een kleur die speciale aandacht verdient in deze uitleg: de kleur goud. Deze kleur is niet, zoals veel mensen denken, dominant. Het is de kleur die een syrtje van nature heeft, als er geen enkel gen werkzaam is om de kleur te veranderen. Een hamster is dus goud als hij helemaal geen genen heeft voor dominante kleuren, en van een recessieve kleur hooguit één exemplaar van het gen voor die kleur heeft.

Heterozygoot & Homozygoot

Een dier dat van een bepaald gen (bijvoorbeeld het gen voor crème) twee exemplaren heeft geërfd, van beide ouders één dus, wordt homozygoot voor dat gen genoemd. Heeft een dier een bepaald gen maar van één van beide ouders geërfd, en van de andere ouder niet, dan wordt dit dier heterozygoot voor dat gen genoemd. Dit geldt ongeacht of het gen dominant of recessief is.

Geslachtsgebonden chromosomen

Een verhaal apart zijn de kleuren die geslachtsgebonden overerven. Dit zijn kleuren waarvan het gen op het X-chromosoom ligt, het vrouwelijke geslachtschromosoom dus. Bij de Syrische hamsters is er één zo’n kleur bekend, de kleur geel. Het gen voor geel ligt dus op het X-chromosoom. Omdat mannetje maar één X-chromosoom hebben, kunnen ze ook maar één exemplaar van het gen hebben. Vrouwtjes hebben twee X-chromosomen, en kunnen dus twee exemplaren van het gen hebben.

Voor een mannetje zijn er dus twee mogelijkheden: of hij heeft een X-chromosoom met het gen voor geel of eentje zonder. In het eerste geval is hij geel in het tweede geval niet. Voor een vrouwtje ligt het ingewikkelder. Zij kan twee X-chromosomen zonder geel hebben, dan is ze niet geel. Ze kan ook twee X-chromosomen met geel hebben, dan is ze helemaal geel. Maar ze kan ook één X-chromosoom met een gen voor geel en eentje zonder hebben. Dan krijg je een schildpad: een hamster met gele en niet-gele vlekken, verdeeld over het lichaam.

Het uitschrijven van kleurgenen met codes

Alle genen voor kleur en ook voor vachttype en patroon worden aangeduid met een of twee letters, de code. Is deze code (of begint die met) een hoofdletter, dan betekent het dat dat gen dominant is. Is de code (of begint hij met) een kleine letter, dan is het gen recessief.

Het uitschrijven van de kleurgenen van een hamster gebeurt met deze letters. Van elk gen heeft de hamster twee exemplaren, van beide wordt de code genoteerd. Als we de kleur crème als voorbeeld nemen (met als code de letter e), kan het zijn dat de hamster twee genen voor crème heeft geërfd. Dan schrijf je dat als ee. Het kan ook zijn dat hij één gen voor crème heeft geërfd en een gen voor niet-crème. Het gen voor niet crème wordt dan geschreven als E. Deze hamster beschrijf je dan als Ee, hij is drager van crème. En het kan zijn dat hij helemaal geen gen voor crème heeft geerfd, dan schrijf je dat als EE.

Voor elke recessieve kleur geldt dat de tegenhanger van dat gen (dus niet-creme, niet-oranje etc.) wordt geschreven als de code van het recessieve gen- het gen voor die kleur, maar dan met een hoofdletter. Bij een dominante kleur geldt juist dat de tegenhanger (dus bijvoorbeeld niet-grijs) met een kleine letter wordt geschreven (dus grijs is Sg, niet-grijs is sg).

Als je de genetische code van een hamster opschrijft, noteer je alle kleuren die een hamster heeft of draagt, oftewel alle genen die hij in zich heeft. Dus stel: je hebt een hamster die één gen voor grijs heeft, één voor niet grijs, twee voor crème, en één voor oranje en één voor niet-oranje, dan wordt de genetische code: ee (twee genen voor crème) Sgsg (één gen voor grijs en één voor niet-grijs) Pp (één gen voor oranje en één voor niet oranje)
Bij de kleur geel ligt het nog iets anders: een vrouwtje zonder geel is toto, een schildpad vrouwtje (dus 1 gen voor geel) is Toto en een gele dame (twee genen voor geel) ToTo. Omdat een mannetje geen twee X-chromosomen heeft, maar maar eentje schrijf je het bij een man anders. Een gele man wordt ToY, een niet gele man toY.

Omdat het bij de meeste dominante genen niet uitmaakt of een dier er één of twee van geërfd heeft, wordt bij dominante kleuren vaak alleen het dominante gen genoteerd, met op de tweede plaats een _. Een goud umbrous hamster bijvoorbeeld kan zowel Uu als UU zijn. Dit wordt dan genoteerd als U_, en geeft dus aan dat het niet uitmaakt of op de tweede plaats een U of een u staat. Dit zal verderop bij de codes van de kleurcombinaties ook zo worden aangeven. Als er wel verschil is tussen een hamster met één of met twee genen voor een bepaalde kleur, worden natuurlijk wel beide genen in de codering aangegeven.

Basiskleuren, vachttypen en -patronen


De basiskleuren

Crème donkeroog e recessief
Effen diepe rijke crème kleur tot op de haarwortels
Foto: Creme donkeroog

Dilute d recessief
Als goud, maar alle zwarte tinten vervangen door blauwgrijs
Foto: Goud dilute

Donker grijs dg recessief
Grijs met zware zwarte ticking, zwarte kaakstrepen en donkergrijze ondervacht. Komt in Nederland haast niet voor

Geel To geslachtsgebonden (zie boven)
Gele kleur met crème ondervacht, zwarte ticking en zwarte uitmonstering, hoeveelheid uitmonstering verschilt sterk
Foto: Geel witband

Goud Zoals boven gezegd is hier geen gen voor: goud is de afwezigheid van alle andere kleuren.
Rijke oranje-bruine kleur met zwarte ticking en uitmonstering, grijze ondervacht en ivoorkleurige buik
Foto: Goud

Licht grijs Lg dominant
Lichtgrijze hamster met donkergrijze ticking en uitmonstering, komt haast niet voor in Nederland
In Homozygote vorm (LgLg) lethaal. Zie toelichting “Lethale genen en ongewenste kruisingen” onderin

Oranje p recessief
Diep oranje kleur met grijzige ondervacht en kaakstrepen, roomwitte buik en (donker)rode ogen
Foto: Oranje

Robijnoog ru recessief
Zeer zeldzaam gen dat zorgt voor robijnrode ogen en een verdunning van de kleur. Op dit moment lijkt het erop dat mannetjes die robijnoog zijn vanaf jonge leeftijd steriel zijn, maar vanwege de zeldzaamheid van het gen is dit nog niet bewezen.

Roest b recessief
Oranje bruin, met bruine uitmonstering en grijze ondervacht
Foto: Roest

Umbrous (verdonkeringsfactor) U dominant
Dit is een verdonkeringsfactor, met goud geeft het een donkerder, grijzer, gekleurde hamster met een grijze buikkleur. Goud umbrous noemen we mahonie
Foto: Mahonie (goud umbrous)

Wit m. donkere oren cd recessief
Effen wit met rode ogen en donker gekleurde oren
Foto: Wit roodoog langhaar

Zilvergrijs Sg dominant
Zilvergrijs met donkergrijze kaakstrepen, midden grijze ondervacht en ivoorkleurige buik, meest voorkomend soort grijs in Nederland, lichter van kleur in heterozygote vorm
Foto: zilvergrijs langhaar

Zwart a recessief
Effen pikzwart tot aan de haarwortels, meestal witte voetjes en wit befje
Foto: zwart

Vachttypen


Langhaar l recessief
Lang haar over het hele lichaam behalve de kop, veel duidelijker bij mannetjes
Foto: Goud langhaar man
Foto: Zilvergrijs langhaar dame

Rex rx recessief
Krullerig haar en gekrulde snorharen
Onderling kruisen niet gewenst. Zie toelichting “Lethale genen en ongewenste kruisingen” onderin
Foto: Rex langhaar dame

Satijn Sa dominant
Vacht met “hoogglans”
In homozygote vorm (SaSa) afwijkende vacht, daarom nooit twee satijn dieren onderling kruisen! Zie toelichting “Lethale genen en ongewenste kruisingen” onderin
Foto: Goud satijn langhaar dame

Vacht patronen

Dominant spot Ds dominant
Gekleurd met witte vlekken over hele lichaam, witte buik
In Homozygote vorm (DsDs) lethaal. Zie toelichting “Lethale genen en ongewenste kruisingen” onderin
Foto: Zwart dominant spot korthaar

Dalmatiër ns recessief
Dit recessieve gen komt alleen tot uiting wanneer een hamster ook dominant spot is. Het zorgt voor een wit dier met gekleurde vlekjes, zoals bij een dalmatische hond. Er heerst het vermoeden dat dalmatiërs vaker doof en blind zijn dan andere hamsters, door gebrek aan pigmentatie in de zintuigcellen
Foto: Zwart dalmatiër korthaar

Piebald s recessief
Gekleurd met witte vlekken over het hele lichaam, geeft ook vlekken op de buik i.t.t. dominant spot, zeer zeldzaam

Recessive dappled rd recessief
Wit met gekleurde kop en achterhand en witte bles over de neus

Roan/ white bellied Wh dominant
Bij crème gebaseerde kleuren witte en gekleurde haren door elkaar in de vacht, meer kleur bij de kop, minder kleur verder naar achteren, bij niet crème gebaseerde kleuren een spierwitte buik
In homozygote vorm (WhWh) lethaal, deze dieren nooit onderling kruisen! Zie toelichting “Lethale genen en ongewenste kruisingen” onderin
Foto: Donkersepia witband roan

Witband Ba dominant
Witte band over de rug, witte buik
Foto: Dove witband

Schildpad Toto zie uitleg hierboven over geel
Gele en niet-gele vlekken, over het hele lichaam verdeeld
Foto: Chocolade schildpad

Driekleur Toto + gen voor wit (Ds, s, rd, Wb of Wh)
Verdeeld over het lichaam gele, niet-gele en witte gebieden
Foto: Zwart driekleur (met witband als gen voor wit)

Combinatiekleuren


Zoals hierboven al is gezegd, bestaan er nog veel meer kleuren die niet uit één gen ontstaan maar uit een combinatie van twee of meer kleurgenen. De lijst hieronder is niet compleet, maar het is eigenlijk onmogelijk om alle kleurcombinaties te noteren omdat er zo veel verschillende combinaties mogelijk zijn. Wel worden hier de meest bekende kleuren genoemd die uit combinaties van kleurgenen ontstaan. Er staat bij uit welke genencombinatie de desbetreffende kleur ontstaat en eronder wordt heel kort beschreven hoe deze kleur eruit hoort te zien. Voor foto’s kun je weer op de al genoemde websites kijken.

Handig bij het beredeneren van deze combinatiekleuren is het besef dat umbrous een verdonkeringsfactor is en grijs te zien is als een verdunningsfactor. Dit houdt in dat umbrous in combinatie met een andere kleur deze kleur donkerder zal maken. Grijs daarentegen verdunt juist de kleur waarmee het gecombineerd wordt en maakt het lichter van kleur. Goud wordt dan grijs, crème wordt offwhite (ivoorkleurig) etc.

Beige dgdg bb
Bleek grijs met een bruine gloed, donkerbruine ticking

Blauw aa dd

Blauwgrijze vacht, effen

Blond (do) bb Lglg, Sgsg bb
Blond met geel/crème kleurige snoet

Blond (ro) Sgsg pp, Lglg pp

Blond met rode ogen en oranje gloed

Blue mink dgdg ee pp U_/ dgdg ee pp bb U_
Oranjebruine vacht met crèmekleurige ondervacht en oogringen, rode ogen

Caramel ee bb
Zachte crèmekleurige vacht, met donkere ogen en crèmekleurige oren

Champagne aa bb pp
Bleek beige

Chocolade (zwart basis) aa bb
Donker chocolade kleur tot op de haarwortels

Chocolade sepia bb ee U_
Melkchocolade kleur met crème ondervacht en oogringen

Crème roodoog ee pp
Diepe crème kleur met rode ogen en vleeskleurige oren

Dingy black aa Sgsg

Verdund zwart

Donker sepia ee U_
Donkergrijze tot zwarte vacht, met crèmekleurige ondervacht en oogringen

Dove aa pp
Duifgrijze vacht tot op de wortels, donkerrode ogen

Geel umbrous ToTo U_/ToY U_
Bleekgele ondervacht met donkere ticking. Grijs tot zwarte kaakstrepen en kopvlek. Rondom te ogen geen ticking, soms lichte oogringen

Honing (do) bb ToTo / bb ToY

Honingkleurige vacht, lichte uitmonstering + kaakstrepen en donkere ogen

Honing (ro) ToTo pp / ToY pp
Honing kleurige vacht, lichte uitmonstering + kaakstrepen en rode ogen

Ivoor/ off white (ro) dgdg ee pp / Lglg ee pp/ Sgsg ee pp
Ivoorkleurig tot de wortels, rode ogen

Ivoor/off white (do) dgdg ee / Lglg ee/ Sgsg ee
Ivoorkleurig tot op de wortels

Koper bb ee pp U_
Rijke koperkleurige vacht met crème ondervacht en rode ogen

Lilac pearl dgdg pp ToTo / dgdg pp ToY
Lavendel-grijs met zwarte ticking

Lilac (ro) dgdg pp
Bleekgrijs met roze gloed en rode ogen

Mink ee pp U_
Roodbruine vachtkleur. Lichte ondervacht. Lichte oogringen

Smoke pearl dgdg ToTo / dgdg ToY
Grijsachtig crème tot op de wortels met zwarte ticking, mogelijk ook met de andere vormen van grijs

Roest (ro) bb pp
Oranje bruin, met bruine uitmonstering, grijze ondervacht en rode ogen

Wit roodoog, roze oren (synthetisch albino*) cdcd pp
Witte hamster met rode ogen en vleeskleurige oren

*Synthetisch albino betekent hier dat het albino lijkt, maar het niet echt is. Het heeft alle kenmerken van albino (totaal geen pigment en dus helemaal wit met rode ogen), maar dat komt niet door het albino gen, maar door samenwerking van andere genen.

Wit zwartoog SgSg ee / ee Whwh
Witte hamster met zwarte oogjes

Yellow black ToTo aa / ToY aa
Gele onderkleur met sterke zwarte ticking

Zilverparel ToTo Sg_/ToY Sg_
Roomwitte ondervacht met lichte grijze ticking, kaakstrepen en kopvlek

Zilver sepia ee Sg_ U_

Grijs met crème ondervacht en oogringen

Zilverzwart aa SgSg
Blauw-grijze kleur met witte ondervacht

Lethale genen en ongewenste kruisingen


Er zijn een aantal genen die behalve hun bovengenoemde effect op de kleur, vachttype of -patroon ook andere, ongewenste, effecten hebben. Het gaat hierbij om sommige (meestal dominante) genen, hierboven in de lijst ook al aangegeven, die hierna ieder apart behandeld zullen worden. De meeste van deze genen zijn lethaal, dat wil zeggen dat een hamster die van beide ouders dat gen erft (homozygoot is), zeer ernstige afwijkingen heeft. Welke dit zijn verschilt per gen. Het kan zijn dat de homozygote embryo’s al niet levensvatbaar zijn, en afsterven in de baarmoeder. Ook kan het zijn dat homozygote jongen doodgeboren worden, levend geboren worden maar niet levensvatbaar zijn, of geboren worden met ernstige aangeboren afwijkingen. Het gen voor satijn is niet lethaal, maar geeft in homozygote vorm wel een afwijkende vacht en behandel ik daarom ook hier. Het gen voor rex is het enige recessieve gen in het rijtje. Ook dit gen is niet lethaal, maar lijkt bij onderlinge kruising wel zwakkere dieren op te leveren.

Lichtgrijs


Lichtgrijs is een lethaal gen. Bij dit gen zijn de homozygote embryo’s niet levensvatbaar: ze sterven in de baarmoeder van moeder hamster. Bij een kruising van twee lichtgrijze hamsters zal dus een deel (25%) van de embryo’s in de baarmoeder al afsterven. Hierdoor zijn de nesten kleiner. Op de andere jongen en op het moederdier heeft dit verder geen negatief effect.

Dominant spot


Ook dominant spot is een lethaal gen, dat zich op dezelfde manier uit als het lichtgrijs. Bij kruising van twee dominant spots zal dus 25% van de jongen in de baarmoeder afsterven en zullen de nesten kleiner zijn. Er zijn geen negatieve effecten voor moeder hamster of nestgenoten.

Roan/ white bellied

Dit is een lethaal gen, waarbij de homozygote dieren wel geboren worden, maar met zeer ernstige aangeboren afwijkingen. Homozygote dieren worden geboren zonder oogjes. Verder blijven deze dieren klein, zijn zwak en overlijden op jonge leeftijd. De levensverwachting van deze dieren is gemiddeld onder de 6 a 12 maanden. Twee roans, een roan en een white bellied of twee white bellied hamsters mogen dan ook nooit onderling gekruisd worden!
De moeilijkheid is soms het herkennen van een roan of white bellied. Het roan gen kan in combinatie met crème geheel witte hamsters geven, waaraan je dus niet kan zien dat ze roan zijn. Ook als het roan gen bij een hamster voorkomt in combinatie met een gen voor een witte vacht is het niet herkenbaar als roan. Bij hamsters met een witband is het soms moeilijk te zien of een totaal witte buik gewoon door de witband komt, of dat de hamster een white bellied is.

Kortom: het eruit pikken van een roan is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Daarom is het van het grootste belang zeer voorzichtig te zijn bij het fokken met roan, en dit alleen maar te kruisen met kleuren waarin het duidelijk herkenbaar tot uiting komt. Nog beter is het, om het fokken met roan in het geheel over te laten aan fokkers die daar veel verstand van hebben, een gedegen kennis van genetica hebben en zich helemaal verdiept hebben in de vererving van roan en de valkuilen hierbij.

Satijn

Satijn is geen lethaal gen, maar de homozygote dieren vertonen wel degelijk afwijkingen. Bij deze dieren wordt een heel dunne, onregelmatige en slechte beharing gezien. Het kruisen van twee satijn dieren is daarom sterk af te raden.

Rex

Het gen voor rex is het enige recessieve gen in dit rijtje, Dit gen is niet lethaal, maar bij fokkers van rex is de ervaring dat uit kruisingen van rex x rex over het algemeen kleinere en zwakkere dieren geboren worden. Daarom wordt aangeraden rex hamsters niet onderling te kruisen, maar liever te fokken met dragers.

Andere nuttige websites en foto's op het web:

Meer informatie over genetica en kleuren van de Syrische hamster is te vinden op de volgende websites:

http://home.comcast.net/~cricetus/genetics.htm
River Road Hamstery: Met duidelijke, engelstalige uitleg over genetica, de kleuren (mutaties en combinaties) en het berekenen van wat er uit een kruising komt

http://knagers.homestead.com/hamsterkleuren.html
Goede Nederlandstalige site, waar foto’s en korte beschrijvingen van een groot aantal kleuren staan vermeld

http://syrischehamster.nl/
Website met grote verzameling kleurenfoto’s en een kleurgenerator (die berekent welke kleuren je kan verwachten)

http://www.petwebsite.com/hamsters/syri ... colors.htm
Op deze website staan van vrijwel alle kleuren en kleurencombinaties een foto en beschrijving. Onderaan de pagina kun je doorklikken naar (achtereenvolgens) “agouti colour mutations” (enkelvoudige kleuren met tekening), “self colours mutations” (effen enkelvoudige kleuren), “colours from combining mutations” (combinatiekleuren), “patterns” (vachtpatronen) en “coat types” (vachttypen)

http://purplekatkritters.tripod.com/syrian/genes.html
Engelstalige site met overzicht van genen en kleurenpallet

De originele tekst is geschreven door Miriam Kool (Knorretje) en deze is geheel aangepast en geupdate naar de nieuwste standaarden door Agnes Meiling (Agnes)


Rust zacht mijn lieve Snoopy (*08-2006 / 06-06-2008) en mijn lieve Bella (*04-2008 / 15-02-2010)

Martin Braak
Berichten: 6428
Lid geworden op: 21 apr 2004, 21:44
Locatie: Vroomshoop
Leeftijd: 46

Re: Uitleg genetica en kleuren: Syrische hamster

Bericht door Martin Braak » 07 feb 2011, 21:09

Agnes complimenten, keurig zeg!

Misschien foto's toevoegen van de combinatiekleuren? Er mag naar de foto's van mijn site (rechtsstreeks) gelinkt worden, zodat alleen de foto geopend wordt.

Agnes
Berichten: 15081
Lid geworden op: 02 jul 2006, 00:15
Locatie: Zeist
Leeftijd: 30

Re: Uitleg genetica en kleuren: Syrische hamster

Bericht door Agnes » 07 feb 2011, 23:19

Is wel het plan dat dat er nog bijkomt ja. Wilde dat alleen op mn gemakje verzamelen, terwijl iedereen al gebruik kan maken van de nieuwe lijst. Ik probeer juist geen foto's van jouw website te gebruiken, omdat het handig is om meerdere foto's te hebben van dezelfde kleur, dat maakt het herkennen voor een leek makkelijker. Waar ik verder niks kan vinden, gebruik ik graag jouw foto's, dankjewel daarvoor! En ook bedankt voor de complimenten natuurlijk :D
Groetjes Agnes en de hamsters van Hamstery de Chocoladefabriek!
Hamstery de Chocoladefabriek
VerantwoordFokken.nl

Martin Braak
Berichten: 6428
Lid geworden op: 21 apr 2004, 21:44
Locatie: Vroomshoop
Leeftijd: 46

Re: Uitleg genetica en kleuren: Syrische hamster

Bericht door Martin Braak » 08 feb 2011, 07:08

Eerder is al geschreven: schildpad en umbrous is wel te combineren met niet zichtbaar. Mijn vraag: waarom zou dat zijn?

morgantcm
Moderator
Berichten: 8080
Lid geworden op: 26 mar 2007, 18:47
Locatie: Sittard
Leeftijd: 34

Re: Uitleg genetica en kleuren: Syrische hamster

Bericht door morgantcm » 08 feb 2011, 16:30

Sandra bedankt voor je foto's, ik heb zelf al even doorgestuurd :)

Foto's aanleveren graag via PM!
Rust zacht mijn lieve Snoopy (*08-2006 / 06-06-2008) en mijn lieve Bella (*04-2008 / 15-02-2010)

Gebruikersavatar
Sandra
Berichten: 7766
Lid geworden op: 20 dec 2003, 20:52
Locatie: Hippolytushoef
Leeftijd: 39

Re: Uitleg genetica en kleuren: Syrische hamster

Bericht door Sandra » 08 feb 2011, 16:37

Oke dank je wel :D had het zelf nog niet gedaan inderdaad.
Doorsturen naar Agnes neem ik aan? er komt namelijk binnenkort een koper ventje hier wonen dus dan kan ik die foto's ook doorsturen als ik die gemaakt heb.

Gelijk even een genetica vraagje over koper.
Binnenkort komt hier dus een koper ventje wonen en zijn gen code is Aa bb ee pp Uu ll en ik wil hem verparen met mijn choco dame aa bb E_ P_ ll
Daar zou dus choco, roest en roest umbrous uit moeten komen, maar stel mn dame draagt ook creme en roodoog dan word het lijstje al langer (volgens martin zn site) wat ik kan "verwachten" maar volgens een fokker kan ik dan alleen koper extra verwachten.
Maar hoe zit het dan met zwart, creme en roodoog (creme ro en oranje) en caramel, roest roodoog en mink enzo als je de gen codes combineer?
Groetjes Sandra, syrische hamster fokster sinds 26 januari 2004.
Hamstery il Criceto
http://www.vansandra.nl
HIC on Facebook

Gebruikersavatar
BigMomma!
Berichten: 3786
Lid geworden op: 05 jul 2008, 18:07
Locatie: Buitenland
Leeftijd: 27

Re: Uitleg genetica en kleuren: Syrische hamster

Bericht door BigMomma! » 08 feb 2011, 17:18

Je verwacht sowieso: choco, choco umbrous, roest, roest umbrous.

Daarnaast kans op als je dame creme draagt: caramel en choco sepia
Als je dame oranje draagt verwacht je daarnaast: roest roodoog, roest roodoog umbrous, champagne, champagne umbrous.
Als ze beiden (creme+oranje) draagt verwacht daarnaast: caramel, choco sepia, roest roodoog, roest roodoog umbrous, champagne, champagne umbrous, caramel roodoog en koper.

Zwart, creme, oranje, creme ro, mink enz. kun je er niet uitkrijgen. Alleen kleuren die met roest zijn verbonden, omdat beide ouders roest zijn (technisch gezien).
De ukken zijn of worden drager van zwart, creme en oranje en zijn sowieso dus roest.
Hamstery Pravandi, Vernieuwde site!!, fokker van syrische hamsters.
Pravandi's Hamster Interieur Design, voor prachtige eigengemaakte bouwwerken op maat.

Gebruikersavatar
Isabelle
Berichten: 596
Lid geworden op: 18 jan 2007, 20:00
Locatie: Zeist en Leusden
Leeftijd: 24

Re: Uitleg genetica en kleuren: Syrische hamster

Bericht door Isabelle » 08 feb 2011, 18:59

Knap gedaan hoor Ag! Deze is (vind ik) makkelijker te begrijpen dan die vorige.
(Niet beledigend bedoeld hoor mir!haha)
Groetjes van Isabelle, Hondjes Balou & Nouska
Rust in vrede Bor de Wolf, Fieke, Lotte, Simone, Gwen en Rosa Morgana

Gebruikersavatar
Sjenien88
Berichten: 1292
Lid geworden op: 09 okt 2010, 19:37
Locatie: Kampen
Leeftijd: 32

Re: Uitleg genetica en kleuren: Syrische hamster

Bericht door Sjenien88 » 09 feb 2011, 17:51

Hi,

Ik heb misschien een hele rare vraag. Ik ben me aan het inlezen over de genetica, ik vind dit heel pittig maar wel erg intresant. Nu is mijn vraag, wat is het verschil tussen E_ en Ee? Is de ene dominant of?
Misschien een hele domme vraag maar dat snap ik niet :bloos:
Liefs Janine,
Never gonna forget you

Rust zacht liefjes

Gebruikersavatar
Sanne
Berichten: 12149
Lid geworden op: 25 aug 2008, 21:09
Locatie: Best

Re: Uitleg genetica en kleuren: Syrische hamster

Bericht door Sanne » 09 feb 2011, 17:54

Er zijn geen domme vragen hoor! Hier kun je alles neerzetten wat je wilt weten :)

E_ schrijf je op als je niet zeker weet of de hamster crème draagt. EE is als je zeker weet dat de hamster geen crème draagt en Ee is als je zeker weet dat de hamster wel crème draagt. ee is een crème hamster. De kleine letter wijst erop dat crème recessief vererfd. Niet-crème is dus dominant, zou je kunnen zeggen.

Gebruikersavatar
Sjenien88
Berichten: 1292
Lid geworden op: 09 okt 2010, 19:37
Locatie: Kampen
Leeftijd: 32

Re: Uitleg genetica en kleuren: Syrische hamster

Bericht door Sjenien88 » 09 feb 2011, 18:32

Ok ik snap um, dus als je niet helemaal zeker bent dat je hamster een kleur heeft schrijf je bijv E_ en als je Ee schrijft ben je wel zeker der van bent, maar dan is hij alleen drager, met ee heeft hij ook echt die kleur. Ik begin het al steeds meer te snappen.

En de code lhlh is het zelfde al ll toch? Soms zie ik die staan en dan denk ik gelijk aan die hamster heeft lang haar, ll code..
Of is dat weer iets anders?

En de kleuren hoe kan je die bepalen, ik krijg binnenkort een dove satijn mannetje, nu heb ik hem alleen op foto's gezien maar hij lijkt mij wel wat op zilver dove (foto staat in de grote namen topic) Hij is wat donkerder, hoe kan je dat goed zien dan? Want de genetica code van zilver dove is weer heel anders als van dove.

Als ik er zeker van ben dat mijn hamster dove satijn is is de gencode dus: aapp sasa ?
Liefs Janine,
Never gonna forget you

Rust zacht liefjes

**Lilia**
Berichten: 24419
Lid geworden op: 09 jan 2006, 20:59

Re: Uitleg genetica en kleuren: Syrische hamster

Bericht door **Lilia** » 09 feb 2011, 18:36

Als hij alleen dove satijn is, is hij aa pp Sasa. :)
Pootje van jeweetwelkater Joep en prinses Guusje.
Sowieso schrijf je sowieso als sowieso. Dus niet als zowiezo, zoizo, zoiezo, zo ie zo,
zo izo, sowiezo, zo en zo, zo i zo, zowieso, sowizo..

Gebruikersavatar
Sjenien88
Berichten: 1292
Lid geworden op: 09 okt 2010, 19:37
Locatie: Kampen
Leeftijd: 32

Re: Uitleg genetica en kleuren: Syrische hamster

Bericht door Sjenien88 » 09 feb 2011, 18:38

Wanneer zou hij dan sasa zijn? Als hij geen satijn heeft? of drager is?
Liefs Janine,
Never gonna forget you

Rust zacht liefjes

**Lilia**
Berichten: 24419
Lid geworden op: 09 jan 2006, 20:59

Re: Uitleg genetica en kleuren: Syrische hamster

Bericht door **Lilia** » 09 feb 2011, 18:45

Satijn is dominant, één gen/allel voor satijn levert dus meteen een hamster met satijnvacht. Geen satijn schrijf je als sasa. :)
Pootje van jeweetwelkater Joep en prinses Guusje.
Sowieso schrijf je sowieso als sowieso. Dus niet als zowiezo, zoizo, zoiezo, zo ie zo,
zo izo, sowiezo, zo en zo, zo i zo, zowieso, sowizo..

Gebruikersavatar
Sjenien88
Berichten: 1292
Lid geworden op: 09 okt 2010, 19:37
Locatie: Kampen
Leeftijd: 32

Re: Uitleg genetica en kleuren: Syrische hamster

Bericht door Sjenien88 » 09 feb 2011, 18:54

Ok, dus als ik een hamster met satijn en een hamster zonder een nestje zou laten krijgen is de kans 50 % dat de ukken ook satijn haar zullen hebben?

En Sasa is dus als je hamster drager van satijn is?
Liefs Janine,
Never gonna forget you

Rust zacht liefjes

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten