Tanden nog erger verpest.

Voor alle vragen over de gezondheid van je hamster

Moderator: I

Plaats reactie
HamsterMuisje
Berichten: 2
Lid geworden op: 22 jul 2017, 10:10
Hamsters: Muis

Tanden nog erger verpest.

Bericht door HamsterMuisje » 22 jul 2017, 10:19

Hoi allemaal,

Ik heb een Syrische hamster genaamd Muis.
Nog niet zo lang geleden kwam ik erachter dat Muisje veel te lange tanden had dus maakte ik een afspraak bij de DA omdat ik het beste voor heb met mijn hamstertje. Muisje haar tanden zijn geslepen en ze was even onder een gasnarcose gebracht en de DA vertelde mij dat aan het tanden slijpen en gasnarcose geen riscio zat. Nu blijkt het dus 1/1,5 week later dat Muis haar tanden erger zijn dan hiervoor, de tanden zijn weer heel lang en 1 van haar bovenste voortand staat compleet naar links, ik overdrijf niet, hij staat echt helemaal scheef naar links. Nu heb ik dus gemerkt dat ze echt amper nog kan eten, wat heel logisch is, ze is afgevallen van 120 gram naar 109 gram. Dit doet me verschrikkelijk veel pijn want ik wil niet dat ze hieraan dood gaat. Hiervoor met haar te lange tanden woog ze ook 120 g en kon ze wel gewoon eten lijkt mij want ze bleef de hele tijd het zelfde gewicht.

Nu weet ik absoluut niet wat ik moet doen... ik vertrouw het niet meer, weer opnieuw afspraak maken bij de DA of niet?
Graag hoor ik van jullie & bedankt.Gebruikersavatar
Sylvia.
Berichten: 4141
Lid geworden op: 08 aug 2011, 20:43

Re: Tanden nog erger verpest.

Bericht door Sylvia. » 22 jul 2017, 11:05

Wat sneu om te horen dat het zo verkeerd gelopen is!

Aan gasnarcose zit altijd een risico, een dierenarts hoort dat ook te vertellen. In de praktijk is het echter meestal veilig en hebben de meeste hamsters er inderdaad weinig last van.

Hoe oud is je hamster? Ik zou sowieso deze dierenarts even op de hoogte brengen hoe het verder gelopen is en met hem overleggen. Maar wellicht zou je beter naar een andere dierenarts gaan die wellicht meer ervaring met hamsters heeft. Nu is het wel zo dat tanden heel snel groeien en dat als tanden elkaar in het geheel niet meer raken, ze inderdaad heel snel doorgroeien.

Waren de tanden erg kort geslepen? Of juist niet? Heb je er toevallig een foto van? Het klinkt alsof de ene tand los in de kaak stond of is komen te staan. Of er is te veel druk/kracht op de tand gezet. Een hamster is natuurlijk maar een fragiel dier en de botjes zijn maar heel dun en kwetsbaar. En een tand is daardoor bij verkeerd handelen snel ontzet. Maar ik kan er natuurlijk ook niet over oordelen wat de exacte oorzaak is dat de tand zo scheef staat. Wellicht lukt het je er een foto van te maken?
Fok met liefde en verstand
Rust zacht, mijn liefste Gijsje, Basje, Bubba, Remy, Timmy, Russell, Finn en Sahbi

HamsterMuisje
Berichten: 2
Lid geworden op: 22 jul 2017, 10:10
Hamsters: Muis

Re: Tanden nog erger verpest.

Bericht door HamsterMuisje » 24 jul 2017, 10:59

Hai,
Bedankt voor je reactie.

Muisje is 1,5 jaar ongeveer. Ik heb de dierenarts gebeld en die gaven me serieus gelijk het advies om hem in te laten slapen, wat ik echt belachelijk vind. De tanden waren redelijk kort geslepen, maar ze zeiden wel dat haar kaak scheef was gaan staan, maar nu is volgens mij ook 1 van de tanden gespleten en groeien de andere tanden ook alle kanten op. Ik zal kijken of ik er vanavond een foto van kan maken. Maar het advies van gelijk inslapen vind ik zo belachelijk, er zijn toch wel nog andere opties dan gelijk mijn hamstertje te laten in slapen :???:

Gebruikersavatar
Sylvia.
Berichten: 4141
Lid geworden op: 08 aug 2011, 20:43

Re: Tanden nog erger verpest.

Bericht door Sylvia. » 24 jul 2017, 11:46

1,5 is wel al aardig op leeftijd, maar een Syrtje kan toch ruim 2 jaar worden. Dan zou het jammer zijn als ze door tandproblemen ingeslapen zou moeten worden, als ze verder wel gezond is althans.

Heb je enig idee of er iets is gebeurd waardoor haar kaak scheef is gaan staan? Kan ze in haar hok gevallen zijn of heeft ze ergens aan geknaagd of iets anders? Laten inslapen is natuurlijk een optie. Dit zou een overweging zijn als haar kaak te erg is ontwricht en ze er erge pijn aan heeft. De andere optie is dat de tanden regelmatig geslepen moeten worden. Als de kaak scheef is gaan staan is de kans nog maar klein dat Muisje haar tanden nog zelf zal kunnen slijten. Tanden groeien erg snel en als de tanden elkaar helemaal niet meer raken zal dat gemiddeld zo elke 2 weken moeten gebeuren. Er kan in zo'n geval ook voor knippen van tandjes worden gekozen (ben ik persoonlijk niet zo'n voorstander van), maar als 1 vd tanden gespleten is, wordt dat gewoonlijk afgeraden te laten doen.

Ik vind het wel apart dat ze voor het slijpen nog wel enigszins kon eten en nu absoluut niet meer en dat het tandprobleem nog veel erger is geworden. Ik denk dat je het beste op zoek kunt gaan naar een dierenarts en/of specialist die meer verstand van hamsters en slijpen van tandjes heeft.

Weet je of zowel de boventanden als de ondertanden zijn geslepen? Of alleen de ondertanden bv. Ik zou graag een foto willen zien, als het je lukt er eentje te maken.

Waar woon je? In welke omgeving? (met het oog op een goede dierenarts)
Fok met liefde en verstand
Rust zacht, mijn liefste Gijsje, Basje, Bubba, Remy, Timmy, Russell, Finn en Sahbi

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten