Bloedluis

Voor alle vragen over de gezondheid van je hamster

Moderator: I

Plaats reactie
x-renske1
Berichten: 14
Lid geworden op: 05 aug 2018, 15:49

Bloedluis

Bericht door x-renske1 » 23 mar 2020, 00:50

Hi!

Ik heb helaas bloedluis ontdekt bij mijn dwerghamster. Nu heb ik al verschillende topics gelezen met wisselende adviezen. Daarom plaats ik mijn specifieke verhaal nog even :)
Wat ik al heb gedaan:
- Hamster behandeld met Beaphar pipetje
- Kooi (curver bak) schoongemaakt met 404 spray en laten ventileren
- houten speelgoed enkele uren in kokend water laten staan en daarna 2 dagen buiten gezet

Verder heb ik 2 parkietjes bij wie ik nog niks in hun veren of kooi heb gespot, maar die heb ik behandeld met de 404 spray en de kooi helemaal schoongemaakt.

Nu heb ik in de hamsterkooi en op de hamster geen luizen meer gespot, maar heb er nu op mezelf nog twee keer eentje zien lopen en ik zit helemaal onder de beten. Daarom vroeg ik mij af hoe ik de omgeving het best kan behandelen. Kan de 404 spray gewoon op mijn meubels? En kan dat in de ruimte waar mijn beestjes zitten met raam en buitendeur open? Ben bang dat als ik ze in een andere kamer zet, ik het probleem verplaats. Of raden jullie dan een bio/vlooienspray aan?

En is er iets wat ik zelf kan gebruiken waardoor ik niet meer gebeten word? 🙈_mona_
Berichten: 8360
Lid geworden op: 07 feb 2009, 13:28
Hamsters: 2
Locatie: Olmen (België)
Leeftijd: 28

Re: Bloedluis

Bericht door _mona_ » 23 mar 2020, 09:31

Oh wat rot! Ik heb helaas ervaring met bloedmijt. Heel intensief klusje, maar je kan het!

Sowieso de omgeving ook behandelen. Bloedmijt zit vooral in de omgeving helaas. Als je de vervoersbakjes behandeld, de dieren behandeld, schone keukenrol erin legt en dan in een andere kamer zet kan je echt de bloedmijt niet meenemen. Zo'n spray's pakken echt op de adem, dus het is echt niet gezond om je dieren in de kamer te laten als je de omgeving behandeld.

wat je ook kan doen is een anti vlooienschampoo voor honden kopen met het bestandddeel permethrine in. Dat werkt ook tegen bloedmijt.
Hiermee waste ik alle kooien en spullen af, dweilde ik mijn vloer en ik deed het ook in een plantenspuit met wat water en daarmee sprayde ik de omgeving in. Was een stuk goedkoper dan al die sprays en het pakt een stuk minder op de adem.

Wat ook heel belangrijk is: blijf behandelen, ook als je geen bloedmijt meer ziet! Ze kunnen zich in de omgeving verstoppen en tot 6 maanden lang overleven zonder voedsel. Ik heb helaas 2x terug bloedmijt gehad omdat ik niet lang genoeg behandeld had...
Dus ik zou aanraden om 1 a 2 maanden wekelijks te behandelen, en er dan altijd een weekje extra tussen te laten, tot je op 1x per maand behandelen zit. Zeker 6 maanden lang.

Mocht je nog vragen hebben, stel gerust!

Ik heb erg veel gehad aan dit stukje:
Een andere, en lastiger te behandelen oorzaak voor ernstige jeuk bij hamsters is bloedmijt, ook wel bloedluis genoemd. Bloedmijten zijn kleine donkerrode/bruine beestjes, die je nog net met het blote oog kunt zien: als een wandelend roodbruin stipje. Ze zuigen bloed bij hamsters, andere knaagdieren en vogels, en veroorzaken bij die diertjes een forse jeuk. Bij zwaardere besmettingen, kunnen hamsters ook ernstig verzwakt raken of zelfs overlijden door het bloedverlies.

De behandeling van bloedmijt is lastig, vooral omdat de mijten moeilijk te bereiken zijn. Overdag verschuilen ze zich in alle kieren, hoekjes en gaatjes van de verblijven van de hamsters en van de kamer waar de hamsters staan, en ‘s nachts komen ze tevoorschijn om bloed te zuigen. Ook kunnen ze maandenlang overleven als er geen voedsel (in de vorm van knaagdieren, reptielen of vogels) beschikbaar is. Daarom is het niet voldoende om alleen de hamsters te behandelen, maar moet juist ook de omgeving heel strikt behandeld worden om van bloedmijt af te komen. Hieronder in het kort hoe je bloedmijten het beste kunt aanpakken. De benodigdheden voor een zeer effectieve en grondige bestrijding: een anti-schurft middel dat Ivermectine of Selamectine bevat en geschikt is voor hamsters (bijvoorbeeld Stronghold), een ongedierte-spray voor de omgeving met als werkzame stof Permethrin (bijvoorbeeld IndoorX van Virbac) en een shampoo om de kooien mee te reinigen met als werkzame stof Permethrin (bijvoorbeeld Defencare van Virbac). Deze middelen kun je krijgen bij de dierenarts of dierenwinkel.

Begin met het behandelen van de hamsters met het anti-schurft middel. Iedere hamster, dus ook de hamsters die je niet hebt zien krabben, moet een dosering hiervan in de nek gedruppeld krijgen. Dit geldt ook voor andere dieren die je op dezelfde kamer houdt (als dit geen knaagdieren zijn, vraag dan even bij de dierenarts naar het beste middel om ze te behandelen). Alle mijten die vanaf dat moment op de hamster komen om bloed te zuigen, zullen overlijden. De volgende dag kun je dan uittrekken voor de behandeling van de kooien en de kamer waar de hamsters staan. Maak alle kooien leeg, en doe de bodembedekking in afgesloten vuilniszakken, waarvan je de sluiting sprayt met de ongedierte-spray. Doe de bodembedekking nooit los in de groene container: de mijten kruipen daar uit en kunnen hele einden afleggen om weer terug te komen bij hun voedselbron: de hamsters. Alle materialen in de kooien waarin mijten zich kunnen verstoppen (spulletjes van hout, kurk, stof of stro, eigenlijk alle natuurlijke materialen) moeten of worden weggegooid (weer in een afgesloten en gesprayde zak), of ontdaan van mijten. Dit laatste kun je doen door ze minimaal 24 uur in een vriezer te bewaren, of door ze volledig onder te dompelen in een sopje van de Permethrin-shampoo of door ze enige weken in een afgeloten zak te bewaren, die je voor het afsluiten vol spuit met de omgevingsspray.

Om te zorgen dat de mijten voorlopig geen verstopplekken kunnen vinden, moet je de kooien in de periode van de behandeling zo kaal mogelijk laten: spulletjes van plastic of meteen bieden geen verstopplek, dus die mogen erin blijven, alle andere spulletjes moeten mogen pas weer terug in de kooien als je al een langere periode (minimaal een aantal weken) helemaal vrij bent van mijten. Maak de kooien zelf en alles was er nog wel in blijft vervolgens helemaal schoon met een sopje van de Permethrin shampoo. Ook de rest van de kamer waar de hamsters staan moet ontdaan worden van plekken en voorwerpen waar de mijten zich in kunnen verschuilen. Spray vervolgens de hele omgeving en met name alle kieren en gaten zeer grondig met de ongedierte-spray en dweil de vloer met het sopje van de Permethrin-shampoo. Als alles gesprayd en gesopt is, kun je weer bodembedekking in de kooien doen en kunnen, na een tijdje luchten, de hamsters weer in hun kooien.

Hoewel het in eerste instantie misschien logisch lijkt de hamsters in een andere kamer te zetten, of zelfs helemaal te verhuizen naar een ander huis, is dit heel sterk af te raden. De mijten zullen namelijk normaal in de kamer blijven waar de hamsters ook zijn, daar is hun voedsel. Haal je de hamsters daar weg en zet je ze elders in huis, dan zullen ook de mijten die kamer verlaten en zich door het huis vespreiden op zoek naar hun voedselbron. Ze trekken zich daarbij niets aan van gesloten deuren: ze zijn zo klein dat ze overal tussen en door komen. Hiermee verspreid je dus juist de besmetting, van 1 kamer naar het hele huis! Als je de hamsters helemaal uit huis zou plaatsen, zullen de mijten bij gebrek aan voedsel in een soort “winterslaap” gaan. In deze staat kunnen ze tot wel een half jaar zonder voedsel. Het gevolg is dat als je na een aantal maanden je hamsters weer terug in huis neemt, er een explosieve mijtenplaag komt, omdat alle mijten uit hun winterslaap wakker worden. De enige optie bij bloedmijt is dus echt de hamsters laten staan waar ze staan, en grondig gaan behandelen.

In de zomer kunnen bloedmijten zich verrassend snel voortplanten: binnen 8 dagen kan er al een hele nieuwe generatie geboren worden. Is het kouder, dan duurt deze cyclus langer. Het verschonen en behandelen van omgeving en kooien moet je daarom in de zomer dus iedere week herhalen, en buiten de zomer elke twee weken. De behandeling van de hamsters moet je elke 3 weken herhalen, zodat die altijd beschermd zijn. Als je deze behandeling een aantal keren achter elkaar herhaald hebt (minimaal 2 a 3 maanden) en de hamsters al die tijd vrij zijn van bloedmijten, kun je de frequentie afbouwen en uiteindelijk stoppen. Blijf wel altijd goed in de gaten houden of je geen mijten ziet: soms kunnen er vele maanden later nog weer eitjes uitkomen. Het kan dus aan te raden zijn om ook nadat je gestopt bent met de actieve behandeling, nog eens in de 2 weken de omgeving met de spray te behandelen.

Een alternatieve methode, die vooral bij een lichte besmetting kan werken, is het gebruik van roofmijten. Dit zijn mijten die niet schadelijk zijn voor mens en dier, en als voedsel enkel en alleen bloedmijten hebben. Roofmijten kun je dus inzetten om de bloedmijten te bestrijden, en wanneer er geen bloedmijten meer zijn, zullen ook de roofmijten uitsterven. Je kunt de “chemische” methode en die met de roofmijten niet combineren, omdat de roofmijten ook doodgaan aan de middelen die je gebruikt om de bloedmijten te bestrijden. Bij zwaardere besmettingen werkt de roofmijt-methode helaas vaak onvoldoende, en heb je echt de chemische middelen nodig.
Groetjes van Mona,
en van syrtje Cardan en rusje Amberle♥

x-renske1
Berichten: 14
Lid geworden op: 05 aug 2018, 15:49

Re: Bloedluis

Bericht door x-renske1 » 25 mar 2020, 11:13

Thanks voor je bericht!!
Ik heb vlooienspray gekocht, is inderdaad wat fijner voor de longen. :)

Ik heb nu ook de houten speeltjes in een ingespoten vuilniszak gedaan en buiten gezet. Hoe lang moet dit erin blijven en hoe lang moet het dan ventileren voordat ik ze weer in de kooi kan zetten?

Alvast bedankt!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten